Un nou an de creştere record pentru România?
În timp, atenţia mass-media se concentrează asupra bătăliei politice tot mai intense ca urmare a apropierii de alegerile europarlamentare, veştile din economie trec mai degrabă neobservate, cu toate că ar merita mai multă atenție, în contextul în care că vorbim despre evoluţii pozitive consolidate.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, producţia industrială s-a majorat în februarie 2014, în comparaţie cu luna precedentă, cu 2,4%. În ceea ce priveşte grupele industriale, față de luna ianuarie, în februarie 2014 s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,0%), industria bunurilor de capital (+13,1%), industria bunurilor intermediare şi de uz curent (+7,4% fiecare) şi industria energetică (+3,8%).
Față de perioada similară a anului 2013, producția industrială a crescut în primele două luni ale anului curent cu 9,4%, ca urmare a creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+10,7%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,9%). Nu trebuie uitat că în 2013 industria locală a înregistrat o majorare de 7%, România ocupând astfel locul secund în Uniunea Europeană la capitolul creștere a producției, după Portugalia (7,1%).
Raportul publicat recent de INS concordă cu datele publicate anterior cu privire la creşterea comenzilor din industrie care menţionau o mărire a cererilor cu 15% în luna februarie faţă de luna precedentă şi cu 20,4% faţă de luna februarie a anului trecut. Majorarea comenzilor industriale din luna februarie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut se explică prin creşterile înregistrate în comenziile din industria bunurilor de capital (+23,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+22,3%), industria bunurilor de uz curent (+12,1%) şi în industria bunurilor intermediare (+18,1%).
Creşterea comenzilor din economie este reflectată şi de creşterea exporturilor în primele două luni ale anului cu 9,2% (valoarea exprimată în euro) şi cu 12% (valoarea exprimată în lei) faţă de perioada similară a anului trecut. Aşadar, tendinţa înregistrată anul trecut de creştere a exporturilor se menţine şi în acest an când numai în luna ianuarie ţara noastră a beneficiat de un excedent al balanţei comerciale de 385 milioane de euro.
O altă veste bună venită din economie se referă la creşterea cu 8,7% a cifrei de afaceri în consumul cu amănuntul ceea ce indică faptul că după 4 ani de criză, avansul economic înregistrat anul trecut începe să se reflecte în buzunarul cetăţenilor. Datele eşalonate ce privesc cheltuielile arată că în 2014 românii au consumat cu 13,2% mai mult pe produse de tip mobilă, electrocasnice şi haine. De asemenea, consumul alimentelor a crescut cu 5,7% iar cel al combustibililor cu 5%.
Datele statistice publicate la începutul acestui an ne furnizează serioase motive de optimism vizavi de continuarea trendului solid de creștere economică, ele reprezentând o dovadă în plus a eficienței măsurilor de stimulare a economiei luate de guvernul condus de Victor Ponta.
Ştirile orei
diferenta,fata de anii anteriori va fi acoperita de optimism
intrebare:optimismul se serveste la micul dejun,la pranz sau la cina?
ca nu rezulta din articol...