Una dintre cărţile cu cea mai mare greutate din lume se află in România
Una dintre cele mai frumoase tipărituri româneşti, Evanghelia de la Bucureşti, din 1760, aflată în colecţia Bibliotecii Judeţene Mureş, este considerată cartea cu cea mai mare greutate, şi la propriu, şi la figurat, având coperţile din lemn îmbrăcat în piele şi o serie de elemente de siguranţă din metal.
"Este cea mai frumoasă carte românească, din punctul meu de vedere. Cu greutate, şi la propriu şi la figurat, tot ce-i posibil ca legătura să fie cea originală, nu ştiu, dar la felul în care se prezintă e aproape evident că nu s-a mai lucrat la copertă, lemn îmbrăcat în piele, sistemul de închidere şi de protecţie, inclusiv ornamente pe margine. Evangheliştii, pe faţă şi pe verso. Se păstrează în condiţii foarte foarte bune. Evanghelia este tipărită în anul 1760, la Bucureşti, cred că putem, fără nicio reţinere, să spunem că este o ediţie de lux, în condiţiile în care atât forzaţul faţă, cât şi forzaţul spate sunt aurite, cu foiţă de aur", a declarat pentru agerpres, Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Potrivit Monicăi Avram, pe lângă însemnătatea ei, cartea este o istorie vie a ceea ce a însemnat evoluţia tiparului în ţara noastră, fiind printre primele ediţii tipărite în două culori, însă se remarcă şi prin valoarea însemnărilor de pe filele acesteia.
"Deja se observă evoluţia tiparului. Când în spaţiul românesc s-a început tipărirea cărţilor, tehnica nu era suficient de avansată să se tipărească în două culori. Deja se observă două culori, fără greşeli, ca să spunem, chenar frumos pe fiecare pagină, îmi place foarte mult pentru că se vede şi urma de pe colţuri cum a fost folosită, pentru că e greu de spus din momentul tipăririi şi până în momentul în care a ajuns la anticariat, respectiv în colecţia Bibliotecii, e greu de refăcut traseul pe care l-a urmat. Se văd clar urmele folosirii şi sunt anumite pagini pe care se văd şi urma câtorva picături de ceară de la lumânări. De ce este interesantă? Cartea a fost legată în 1852 şi dacă toţi specialiştii din domeniul cărţii vechi susţin cu tărie importanţa însemnărilor din cărţile vechi, care îţi dau diverse informaţii cu privire la evenimente sociale, politice, culturale, meteorologice şi aşa mai departe, însemnarea de aici cred că are o importanţă majoră pentru noi. De ce? Pentru că spune foarte clar: această carte s-a legat în 1852, cât a costat, cine a legat-o şi cu cât a contribuit fiecare", a susţinut Avram.
Pe una dintre filele Evangheliei este trecut foarte clar preţul cu care s-a legat - nu costul tipăririi - adică 21 de florini şi 15 crăiţari şi persoanele care au contribuit la legarea acestei cărţi valoroase.
Cartea este tipărită cu caractere chirilice, fiind o combinaţie între slavonă şi cuvinte din limba română scrise cu caractere chirilice.
Monica Avram a spus că Biblioteca Judeţeană Mureş a cumpărat Evanghelia în anul 1971, de la anticariat, cu suma de 750 de lei.