Vești bune pentru IMM-uri de la IMM-uri
De la 1 ianuarie 2015, aproximativ 600.000 de operatori economici vor beneficia de contabilitate simplificată. Măsura este una foarte curajoasă și oportună ȋn contextul ȋn care ȋn acest moment, de aceasta beneficiază doar 2.000 de firme, adică cele cu o cifră de afaceri de până la 35.000 de euro.
Anul 2015 vine cu vești foarte bune pentru IMM-uri. Florin Jianu, ministrul pentru intreprinderi Mici și Mijlocii, a anunțat că anul viitor bugetul pentru IMM-uri ar putea să fie triplat. De asemenea, tot anul viitor firmele vor putea beneficia de simplificarea birocraţiei. Toate acestea fac ca sectorul IMM-urilor să devină unul foarte atractiv.
"Vrem ca imediat după aprobarea bugetului pentru 2015 să dăm drumul tuturor programelor pe care le derulăm ȋn vederea susținerii firmelor mici și mijlocii. Avem fondurile necesare acestor programe, am propus Ministerului Finantelor un buget semnificativ crescut, de la 60 milioane de lei la 170 milioane de lei, și ne-am asigurat că avem si bugetul pentru ajutorul de minimis, pentru ȋncă 550 de intreprinzători”, a spus Florin Jianu.
Citeşte şi: A treia RECTIFICARE BUGETARĂ din 2014. Tăieri la Preşedinţie şi Parlament
O altă veste bună oferită de ministrul delegat pentru IMM-uri este cea privind simplificarea birocrației. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, aproximativ 600.000 de operatori economici vor beneficia de contabilitate simplificată. Măsura este una foarte curajoasă și oportună ȋn contextul ȋn care ȋn acest moment, de aceasta beneficiază doar 2.000 de firme, adică cele cu o cifră de afaceri de până la 35.000. Extinderea măsurii prevedere contabilitatea simplificată pentru firme cu o cifră de afaceri de până la 700.000 de euro.
De asemenea, pentru sprijinirea și mai intensă a acestui sector Florin Jianu vrea ȋnființarea unei bănci de dezvoltare. Ministrul a făcut referire la două bănci, CEC Bank sau EximBank. „Ȋn acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care ȋnseamnă sute de milioane de euro, pentru că banca ȋți impune noi reguli. Cred că este absolut logic, normal ca atunci când ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finanțare din fonduri europene automat planul tău de afaceri să fie cofinanțat”.
Nu ȋn ultimul rând, antreprenorii din Români propun Guvernului un ghid ȋn cinci pași pentru dezvoltarea mediului de afaceri: creșterea gradului de implicare a antreprenorilor ȋn găsirea soluțiilor generale de dezvoltare și ȋn inițiativele autorităților; concentrarea programelor de antreprenoriat pe câteva domenii și teritorii importante pentru economie; scheme de ajutor din bani publici ȋn antreprenoriat numai ȋn legătura obligatorie cu educație antreprenorială, mentorat și pregătire profesională; multiplicarea investițiilor statului ȋn antreprenoriat prin implicarea fondurilor private și acordarea banilor nu ca grant ci, mai degraba, ca ȋmprumut și simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea administrației publice. Din fericire, potrivit celor afirmate de ministrul Florin Jianu, multe dintre aceste măsuri dorite de antreprenori vor fi aplicate ȋn 2015.