Consolidarea bugetară, confirmată din nou
După ce Institutul Național de Statistică a anunțat, la mijlocul lunii noiembrie, majorarea PIB în primele nouă luni cu 2,8%, confirmând astfel tendința de continuare a creșterii economice și în acest an, Ministerul Finanțelor a adus o nouă veste bună românilor prin anunțul referitor la menținerea bugetului de stat pe excedent.
Potrivit Ministerului de Finanțe, execuția bugetară la 31 octombrie s-a încheiat cu excedent, pentru a doua lună consecutiv, urcând de la 0,06% din PIB, cât s-a înregistrat în luna septembrie, la 0,29% din PIB, la sfârșitul lunii octombrie. Obținerea unui excedent bugetar reprezintă o performanţă, în condiţiile în care Guvernul și-a propus în 2013 ca țintă un deficit bugetar pentru acest an de cel mult 2,2% din PIB. Surplusul bugetar contabilizat de MFP se datorează în mod special creșterii veniturilor statului, acestea ajungând la 177,5 miliarde de lei, cu 6,5% mai mari în termeni nominali în comparație cu perioada similiară a anului trecut. Totodată, s-a înregistrat o scădere a cheltuielilor bugetului general consolidat, care s-au redus în termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Conform datelor procesate de Ministerul Finanțelor, au fost înregistrate creșteri la toate taxele și impozitele percepute de către Executiv. Astfel, au crescut încasările din contribuţiile la asigurări sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) şi TVA (+271 milioane de lei). Totodată, administraţiile locale au înregistrat creşteri la încasarea impozitelor şi taxelor pe proprietate cu 4,2%, a taxelor pe utilizarea bunurilor cu +2,5% şi a veniturilor nefiscale cu 1,1%. Accesarea de fonduri europene consistente a contribuit, de asemenea, la creșterea încasărilor la buget. Astfel, banii primiți de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Citeşte şi: Mediul de afaceri are încredere în evoluțiile economice de la anul
Obținerea pentru a doua lună consecutivă a unui excedent bugetar a fost posibilă datorită măsurilor luate de actualul cabinet condus de Victor Ponta pentru a reforma sistemul fiscal și grație implementării unor politici care au dus la creșterea nivelului de taxe colectate. În acest sens, Ministerul de Finanțe a implementat o serie de măsuri ce au privit reogranizarea ANAF, modificarea cadrului legislativ prin adoptarea noilor prevederi ale insolvenţei sau optimizarea activității Direcţiei Antifraudă. Totodată, chiar dacă Finanțele au decis eliminarea a 92 de taxe veniturile nu au fost afectate, această măsură conducând astfel la reducerea poverii fiscale şi la reducerea timpului pe care contribuabilii îl petreceau la ghişee.
Un aspectat important ce a fost implementat în vederea reformării Finanțelor a vizat îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii. Acest obiectiv a fost pus în practică prin simplificarea modalităţilor de plată a taxelor. În acest sens, a fost lansat platforma online „Spaţiul Privat Virtual" prin care cetăţenii vor putea comunica electronic cu ANAF, contribuabiii putând consulta informaţi asupra obligaţiilor fiscale care le revin, să trimită actele referitoare la impozitul pe venit, acte administrative sau de executare şi acte alte acte emise organele fiscale.
Excedentul bugetar înregistrat la sfârșitul lunii octombrie reconfirmă o dată în plus eforturile depuse de actualul cabinet pentru consolidarea principalilor indicatori macroeconomici. Mulțumită resposabilității bugetare, guvernul actual va reuși anul viitor să implementeze o serie de măsuri prin care să stimuleze în continuare creșterea economică și să contribuie la aprecierea nivelului de trai al populației.