Vești foarte bune: Scad prețurile la mâncare
Prețul principalelor 15 alimente din coșul de consum a scăzut și urmează o nouă scădere a costurilor ca urmare a reușitelor înregistrate de România în mai multe domenii: în economie, agricultură, industrie, exporturi și investiții.
Conform indexului Ziarului Financiar, mâncarea s-a ieftinit cu 4% în ultima lună, în care fiecare actor din lanțul producători și retaileri au scăzut prețul, ajunându-se chiar și la o reducere de până la 60%, pentru produsele de bază precum uleiul sau zahărul, dar și la legume și fructe, ca efect al creșterii economice semnificative.
Performanțelor economice înregistrate de România în 2013 - atingerea unui procent de 3,5% creștere pe tot anul și de peste 5% în ultimul semestru din 2013 - cea mai mare creștere economică din Uniunea Europenă – reprezintă rezultate încurajatoare pentru evoluția țării noastre și motivul pentru care aceasta a fost numită de către importante publicații, precum Financial Times, „tigrul Europei”.
Creșterea economică s-a realizat mai ales datorită creșterii producției industriale, a celei agricole și a exporturilor, dar în parte și datorită succesului înregistrat în domeniul reducerii evaziunii fiscale prin reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, ceea ce a însemnat majorarea producției fiscalizate din industria de morărit și panificație și scăderea prețurilor.
Mai mult, pentru prima dată după ultimii 20 de ani, a fost înregistrat anul trecut un excendent comercial la produsele agroalimentare de 324,9 milioane euro, față de un deficit de 745,5 milioane euro în anul 2012, conform datelor oficiale ale ministerului Agriculturii. În plus, tot anul trecut, au fost exportate produse provenite din agricultură în valoare totală de 5,09 miliarde euro, cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult față de anul precedent.
Iar producția industrială s-a aflat pe plus în ianuarie față de luna precedentă, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de zilele lucrătoare și de sezonalitate, cu 6,4%, respectiv cu 2,3% , precum și în comparație cu acceași perioadă a anului trecut, unde indicatorii sunt mai mari cu 10,1% , respectiv 9,9%, în contextul în care anul 2013 a fost un an record pentru industrie!
Totodată, statul a colectat mai mulți bani de la companiile din alte țări, care au adus României 2,7 miliarde de euro, maximul ultimilor patru ani. Astfel, investițiile străine din țara noastră au crescut cu 8%, în luna ianuarie, care au ajutat la obținerea un excedent al balanței de plăți de 388 milioane euro, cu 45% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut.
În plus, rata anuală a inflației a coborât în ianuarie la 1,06%, în timp ce în februarie a atins un nou minim istoric de 1,05%. Așadar, aceste vești foarte bune din economie au fost resimțite de către români, mai ales datorită creșterii consumului cu 6%, în luna ianuarie 2014.
Ştirile orei
o sa creasca putin pretul la usturoi
nu cred ca asa mult
bravo guvern,bravo popor