Economist Intelligence Unit: România va ajunge la peste 4% creștere economică anuală în 2015-2018
Potrivit unui raport privind situația economică actuală și perspectivele de viitor ale României, realizat de experții Economist Intelligence Unit pentru luna martie 2014, se estimează că România va atinge un nivel de creștere economică anuală de peste 4% în perioada 2015-2018.
Redresarea economică s-a consolidat în 2013, cu o creștere anuală de 3,5%. După ce zona euro va ieși din recesiune în 2014, EIU preconizează că ratele de creștere economică vor accelera treptat pentru România, ajungând la o medie de 4,2% pe an în perioada 2014-2018, PIB-ul fiind amplificat de creșterea exporturilor și de creșterea cererii interne.
Programul macroeconomic al Guvernului se desfășoară în concordanță cu acordul de stand-by semnat cu FMI, care presupune continuarea consolidării fiscale și a reformelor de îmbunătățire a colectării veniturilor, gestionarea responsabilă a fondurilor publice și creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE.
EIU subliniază că în anii următori va exista o reorganizare a administrației fiscale în sensul creșterii eficienței luptei împotriva evaziunii fiscale, iar presiunea taxelor și impozitelor se va diminua în cazul gospodăriilor cu venituri mici. În plus, EIU consideră importante aplicarea unor măsuri reducerea contribuțiilor sociale și scăderea TVA de la 24% înapoi la 19%.
Măsurile de îmbunătățire a finanțării IMM-urilor aplicate de Guvern, BNR și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), vor începe să aibă efect în următorii doi ani, potrivit experților EIU.
De asemenea, îmbunătățirea finanțării în domeniul construcției de infrastructură – mai ales autostrăzi, va conduce la progrese semnificative în ceea ce privește proiectele planificate.
Ştirile orei
Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%', a afirmat Havrileţ, la Palatul Parlamentului, la finalul unei dezbateri pe tema energiei iniţiată de Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.
de la 1.04.2014 creste si acciza pe combustibil
astea vor avea efect acum,nu peste 2 ani cum zice EIU
peste 2 ani,nu mai au efect,populatia va fi paupera deja
multumim,PSD
multumim,Stoica
În șirul acestor țări sunt România, Albania, Belarus, Bulgaria, Burundi, Cameroon, Cambodia, Iran, Pakistan, Filipine, Portugalia, Africa de Sud, Turcia şi Ucraina.
Riscuri "foarte mari" de izbucnire a unor violenţe sociale sunt în Egipt, Grecia, Irak, Liban, Libia, Sudan și Venezuela – sunt țări cu riscuri foarte mari de izbucnire a tensiunilor sociale. La polul opus – „risc foarte mic” se situează Astria, Danemarca, Japonia, Luxemburg, Norvegia şi Elveţia.
Belgia, Marea Britanie, Columbia, Cuba, Franţa, Georgia, Ungaria, Israel, Italia, Olanda, Rusia și Serbia - au în opinia experților de la EIU un „risc mediu”.
Pe lângă problemele economice și sociale cu care se confruntă unele țări, EIU menționează în ultimul timp un alt factor - criza democrației, manifestat prin erodarea încrederii în guvern şi în instituţii.
"EIU menționează în ultimul timp un alt factor - criza democrației, manifestat prin erodarea încrederii în guvern şi în instituţii" e o minciuna sfruntata...
Romanii au incredere mare si foarte mare in Guvernul Ponta,Voiculescu,Nicolicea,Hunor,Tariceanu
pensionar basist si cretin ce esti...