Veștile bune ale rectificării
Executivul condus de către Victor Ponta a adoptat în ședința de Guvern rectificarea bugetară atât în cazul bugetului de stat, cât și în cel al asigurărilor sociale. Victor Ponta a declarat că pe baza muncii depuse de către cetățeni, a firmelor cinstite care și-au plătit taxele și impozitele, evaziunea fiscală a scăzut și astfel cabinetul său guvernamental a avut resurse bugetare pentru a satisface nevoile financiare din societatea noastră.
Guvernul nu a tăiat niciun ban de la Ministerul Culturii, precum nici de la Ministerul Tineretului și Sportului, ci a adăugat banii necesari pentru ca drepturile financiare ale artiștilor și sportivilor, suspendate în timpul guvernării Boc – Băsescu, să fie repuse în plată. Și astfel, toată agitația creată în jurul proiectului de rectificare bugetară apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost înlăturată odată cu anunțul făcut azi în ședința de Guvern.
Efectele noii legi a insolvenței care combat evaziunea fiscală, prin reducerea și simplificarea sistemului de taxe și impozite, dar și prin reforma ANAF care a început să dea roade, Guvernul Ponta are bani de salarii și pensii în 2014. În plus, premierul a precizat în ședința extraordinară că a fost deblocat blocajul de 10% care se introduce preventiv în cazul ministerelor.
Prin urmare, Guvernul a alocat sistemului de educație în plus 140 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătorești, pentru că prioritar în dezvoltarea societății, în viziunea Executivului, este investiția în tinerii țării, întrucât aceștia reprezintă motorul evoluției în România. Totodată, Ministerul Dezvoltării a primit 400 de milioane de lei pentru programe de dezvoltare, deoarece existau proiecte începute ce aveau nevoie de bani pentru finalizare.
În ceea ce privește Ministerul Transporturilor și alți ordonatori de credit, liderul PSD a asigurat clar că orice factură se decontează, pentru că acoperirea necesară ca orice lucrare efectuată să primească banii necesari. La fel și Serviciul Român de Informații SRI, prespectiv Serviciul de Informații Externe SIE au asigurate fonduri suplimentare pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România în cadrul programelor strategice.
Drept urmare, rectificarea bugetară stabilită în ședința de Guvern prevede ca: Ministerul Sănătății să primescă 160 de milioane de lei, Ministerul de Interne – 300 de milioane de lei, Ministerul de Externe – 96 de milioande de lei, Ministerul Mediului – 25 milioane de lei pentru amenajări hidrologice, SIE –SIE – SPP – 118 milioane de lei pentru salarii și pentru contribuția României în vederea combaterii infracțiunilor informatice, dar și pentru realizarea angajamentelor de combatere a terorismului, Ministerul Justiției, ICCJ, Ministerul Public – 125 milioane de lei, Ministerul Muncii – 1,2 miliarde de lei și Ministerul Agriculturii – 50 de milioane de lei pentru subvenții.