Verdict DUR al unui specialist după arbitrajul din finala Halep - Sharapova
Arbitrajul lui Kader Nouni din finala feminină de la Roland Garros a stârnit reacții dure în România, atât din partea Simonei Halep, cât și a apropiaților sportivei.
Pentru a afla în ce masură a fost influențat rezultatul final de greșelile lui Nouni, Ziare.com a stat de vorbă cu Ovidiu Sola, primul arbitru internațional de tenis din istoria Romaniei (1995).
Acesta a analizat fazele controversate ale finalei și a ajuns la concluzia că Maria Sharapova trebuia penalizată cu mai multe puncte pentru trageri repetate de timp.
În ceea ce privește cealaltă fază controversată a finalei, petrecută în setul trei, la scorul 4-4, Sola i-a dat dreptate arbitrului care i-a oferit un punct rusoaicei, dupa ce arbitrul de linie strigase că mingea a fost în afara terenului.
Iată interviul acordat Ziare.com de Ovidiu Sola:
A fost arbitrul prea tolerant cu Maria Sharapova în cazul tragerilor de timp?
Arbitrul a comis o contradicție în propriile acțiuni. Mai întai, i-a dat o atenționare, în primul set, pentru că a stat prea mult înainte să servească, însă avertismentul oficail a venit abia în setul al treilea. Avertismentul trebuia dat mult mai devreme. În cazul jucătoarelor, nu ai voie să stai mai mult de 20 de secunde între servicii. La băieți, timpul este de cel mult 25 de secunde. Sharapova trebuia pedepsită cu câte un punct în minus pentru fiecare tragere de timp!
Care este părerea dvs. în privința punctului controversat din setul 3, de la 4-4?
Arbitrul a procedat corect aici. Punctul s-ar fi repetat doar dacă Simona returna mingea peste fileu. Simona greșise, însă, deja mingea în momentul în care arbitrul de linie a strigat out.
Simona a spus că nu cunoștea regulile. Cum s-a ajuns în această situație?
Da, am urmărit declarațiile pe care le-a facut. Eu am arbitrat-o de multe ori pe Simona și vă spun că noi, arbitrii, încercăm tot timpul să avem discuții cu jucâătorii, să le explicăm anumite pasaje din regulament cu care nu se întâlnesc tot timpul. În cazul nostru, al României, nu prea avem arbitri de linie la meciurile de copii, motiv pentru care situația de sâmbătă nu este prea întâlnită. Totuși, la cursurile de antrenori am introdus o nouă secțiune de regulament, pentru ca antrenorii să le transmită mai departe jucătorilor.
Sharapova a plecat la vestiare după setul al doilea. Cât timp putea să stea?
Există două pauze la care jucătoarele de tenis au dreptul în timpul unui meci. Prima este de toaletă, iar cea de-a doua pentru schimbarea echipamentului. Aceste pauze înseamnă cinci minute, plus alte doua minute între seturi. Sharapova s-a încadrat în cele șapte minute regulamentare.
Concluzia care ar fi? A fost dezavantajată Simona?
Dupa părerea mea, lucrurile sunt clare. Sharapova a fost ușor favorizată. Au fost și vizibile tragerile de timp, erau ușor de gestionat. Iar un punct pierdut poate conta mult în timpul unui meci. Nimeni nu poate spune că Sharapova nu trăgea de timp. Acele aruncări ale mingei au fost sesizate până și de publicul care nu este chiar atât de cunoscător.
Credeți că a favorizat-o pe Sharapova pentru că este mai cunoscută?
Am auzit de acel arbitru și este destul de reputat. Nu cred că a făcut-o cu intenție, l-am văzut destul de implicat și corect în deciziile pe care le-a luat când a coborât pe teren.
Se poate depune o contestație la Federația Internațională? Cum sunt pedepsiți arbitrii?
Da, se poate face o contestație, care va fi analizată de Federația Internațională, printr-o luare de poziție, dar nu se rezolvă nimic. Doar că o comisie va spune dacă arbitrul a decis corect sau nu.
Sursă: ziare.com