Veste proastă pentru cei care folosesc insolvenţa pentru a da tunuri
Decizia CCR de a declara Legea insolvenţei ca fiind în conformitate cu prevederile constituţionale invalidează demersul paradoxal al PNL de contestare a iniţiativei legislative, cu toate că în vremea în care s-a aflat la guvernare a contribuit la elaborarea proiectului privind insolvenţa.
În luna aprilie, PNL a contestat Legea insolvenţei la CCR pentru încălcarea unor principii constituţionale: dreptul la proprietate, accesul liber şi neîngrădit la justiţie şi obligativitatea respectării Constituţiei şi a legilor în vigoare. Mişcarea liberalilor poate părea la o primă vedere o încercare de întărire a profilului de partid de opoziţie a formaţiunii politice conduse de Crin Antonescu. În realitate, trebuie observat că demersul PNL este menit să tergiverseze o iniţiativă menită să reducă evaziunea fiscală.
Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptată pe 15 aprilie de plenul Camerei Deputaţilor şi prevede o serie de noutăţi care sunt menite să ofere un răspuns la disfuncţionalităţile înregistrate de-a lungul timpului în sistem. Noul proiect de lege se doreşte a veni în sprijinul mediului de afaceri pentru a facilita recuperarea creanţelor, prevenirea abuzurilor din partea debitorului sau a creditorului şi propune măsuri pentru desfăşurarea unui proces în termeni cât mai rezonabili.
Conform iniţiatorilor noului proiect legislativ, unul din obiectivele legii a fost acela de a consolida protecţia creditorului care contribuie la susţinerea afacerii debitorului şi sprorirea şanselor de reorganizare. Totodată, în noua lege sunt prevăzute şi noile instrumente pentru prevenirea insolvenţei, cunoscut fiind faptul că multe firme recurg la această procedură pentru a nu-şi achita datoriile către partenerii de afaceri sau către fisc.
Noul pachet legislativ care aduce îmbunătăţiri procedurii de insolvenţă se adaugă unei serii de măsuri de sprijinire a mediului de afaceri pe care cabinetele conduse de Victor Ponta le-a luat în cei doi ani de când se află la guvernare. Ca dovadă a eficienţei politicilor implementate de guvern, un studiu realizat de Coface România a relevat faptul că în primele trei luni ale acestui an cazurile de insolvenţă au scăzut cu 14% comparativ cu perioada similară de anul trecut. În acelaşi timp, conform datelor raportate de BNR privind instrumentele refuzate la plată, se constată o reducere a acestor incidente cu 30% în primul trimestru din 2014, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.
În ciuda eforturilor depuse de guvern în crearea unui climat propice afacerilor, o serie de lideri politici în frunte cu şeful statului s-au opus noii legi a insolvenţei. Decizia de miercuri a CCR nu înseamnă, din păcate, că acest proiect legislativ va fi promulgat imediat, nefiind exclus ca Traian Băsescu să blocheze proiectul prin trimiterea legii la reexaminare sau prin sesizarea CCR.
Ştirile orei
cei 7,5 milioane de catateni freamata la auzul acestei minunate stiri..
o sa scada preturile,or sa creasca veniturile
e minunat,mai ales in conditiile in care desi dictatorul se opune,USL traieste...
pacat ca Moliceanu se milogeste..
vrea sa fie calul troian al PSD...
ce ne facem Dle Sultanescu,daca PNL nu-l pimeste?
cum reusim sa-l bagam fortat?