Veşti bune: producţia industrială creşte, economia se dezvoltă
După înregistrarea unor rezultate economice peste aşteptări în primul trimestru al acestui an, Institutul Naţional de Statistică a adus o nouă veste bună românilor, făcând publice datele de pe primul semestru 2014 cu privire la creşterea producţiei industriale.
Producţie industrială. Conform datelor transmise de specialiştii de la INS, producţia industrială continuă trendul de creştere înregistrat începând cu anul trecut ce a contribuit la o creştere economică de 3,5%. Astfel, în prima jumătate a acestui an producţia industrială a înregistrat o majorare cu 9,1%, comparativ cu primul semestru din 2013, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%. Totodată, în luna iunie producţia industrială a crescut cu 10,4% ca serie brută, respectiv cu 11,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară a anului precedent. Având în vedere faptul că dezvoltarea PIB de anul trecut şi din primele trei luni s-a bazat pe creşterea producţiei industriale, nu este exclus ca şi în primul semestru al acestui an economia să înregistreze aceeaşi tendinţă.
Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!
Avansul din primul semestru al acestui an al principalului motor al economiei s-a datorat creşterii cu 10,7% a industriei prelucrătoare. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%).
Creştere economică. Pe fondul creşterii economice şi al menţinerii inflaţiei la un nivel scăzut, pe lângă înregistrarea unei creşteri importante a producţiei industriale, INS consemnează şi o scădere a preţurilor la produsele alimentare. Conform Institutului Naţional de Statistică preţurile de consum au scăzut, în luna iulie faţă de iunie cu 0,05%, iar comparativ cu luna similată a anului trecut, inflaţia a fost de 0,95%. În luna precedentă, cel mai mult au scăzut prețurile la mărfurilor alimentare, cu 0,3%, în comparaţie cu anul trecut scăderea a fost mai mare, de 1,88%. Cele mai importante scăderi de preţuri la produsele alimentare au fost înregistrate la citrice şi la alte fructe meridionale (-2,57%), cartofi (-2,33%), legume şi conserve de legume (-2,3%) şi zahăr (2,02%). Totodată, în luna iulie, pe lângă diminuarea preţurilor la o serie de produse alimentare, s-a înregistrat şi o scădere de 2,17 procente la energia electrică, comparativ cu luna iunie a anului curent.
Citeşte şi: Moldova tot mai aproape de Europa. Gazoductul Iași – Ungheni intră în funcțiune în această lună
Datele comunicate de statisticieni cu privire la evoluţia producţiei industriale a României precum şi cea a preţurilor arată că prin politicile implementate în cei doi ani de guvernare, cabinetul condus de Victor Ponta a reuşit să orienteze ţara noastră către asigurarea echilibrului macroeconomic şi creşterea nivelului de trai. Astfel că, după anii în care executivele girate de Traian Băsescu au luat o serie de măsuri care i-au sărăcit pe români şi au limitat şansele ţării noastre la dezvoltare economică, cabinetele de stânga au reuşit să pună capăt acestor politici distructive. Rezultatele parţiale din primul semestru creează premisele înregistrării unui nou an economic de succes care se va regăsi în cele din urmă şi în nivelul de trai al fiecărui român, realitate ce este confirmată deja de scăderea preţurilor la principalele bunuri de consum şi de creşterea consumului.
Ştirile orei
Potrivit Mediafax, comparativ cu semestrul I 2013, exporturile au crescut cu 9,5% la valori exprimate în lei (7,6% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au majorat cu 9,9%, la valori exprimate în lei (8% la valori exprimate în euro).
Deficitul comercial FOB-CIF în semestrul I 2014 a fost de 12,6 miliarde lei (2,8 miliarde euro), mai mare cu 1,48 miliarde lei (298,8 milioane euro) decât cel înregistrat în semestrul I 2013.
ce raporteaza ANAF?
acum,se pune problema impozitarii leusteanului...
urmeaza mararul si telina..