Tinerii din România au prins în sfârșit curaj să-și înceapă propria afacere
Cifra rotundă de 30 de procente pare să-i poarte ghinion lui Traian Băsescu și tuturor adversarilor interesați să minimizeze efortul și meritele guvernelor conduse de Victor Ponta.
Abia a anunțat Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB că exporturile României către China au crescut cu 30%, că procentul revine, de data aceasta în rândurile unui studiu publicat de Ziarul Financiar care titrează că tinerii au înfiinţat cu 30% mai multe start-up-uri decât în 2013. Ce sunt start-up-urile amintite? Pe scurt, firme noi, la început de drum. Pe larg, în schimb, reprezintă expresia eșecului guvernărilor de dreapta ale premierilor Emil Boc și MRU, care nu numai că nu au reușit să încurajeze mica inițiativă printr-un pachet legislativ care să relanseze IMM-urile, dar care vor rămâne consemnate în istoria economică a României pentru performanța negativă a miilor și zecilor de mii de firme care au intrat în incapacitate și au dispărut pur și simplu din piață.
Cum se explică atunci paradoxul că o guvernare condusă de un social-democrat, atacat în numeroase rânduri pentru măsurile de protecție socială propuse, a reușit să atingă un obiectiv rezervat în mod tradițional dreptei liberale? Răspunsul trimite desigur la o mai bună gestionare dar și la programele guvernului de sprijin financiar pentru IMM-uri la care se adaugă planul de măsuri de reducere fiscală, mai ales reducerea CAS.
Aproape peste noapte, reliefează ZF, ”apetitul pentru antreprenoriat continuă să crească în rândul celor fără prea multă experienţă profesională, numărul afacerilor debutante (SRL-D-uri) fiind mai mare în primul semestru din 2014 cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (ONRC).” Rezultatul, pe cât de previzibil, pe atât de îmbucurător, este că datorită acestor companii - peste 14.200 de firme - s-au creat cel puţin 28.500 de locuri de muncă.
Citeşte şi: Ponta: China este pentru România un partener privilegiat
Peste 6.500 de români şi-au găsit un loc de muncă în prima parte a anului, un efect a cărei cauză constă în curajul celor aproximativ 3.200 de tineri care și-au demarat prima afacere.
Conform ZF secretul succesului s-ar afla mai ales în bugetul dedicat SLR-D-urilor (companii debutante) care, oricât de generos ar fi (5 mil. Euro) se epuizează în cel mult patru luni de la deschiderea listelor de înscriere. Cei mai mulţi tineri se lansează alegând plafonul maxim de 10.000 de euro nerambursabili, dar numai aproximativ 500 de IMM-uri se înfiinţează an de an cu bani de la stat. Cele mai multe aleg statutul de SRL-D pentru facilităţile oferite în cadrul programului – scutirea de la plata taxei pentru înfiinţarea firmei sau scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru antreprenorii care angajează cel puţin patru persoane. Numai în luna martie, a subliniat ZF, s-a stabilit un nou record, când s-au depus dosarele pentru obţinerea fondurilor nerambursabile şi s-au deschis peste 950 de astfel de firme.
Revenind la afirmația din începutul acestui articol, putem spune în încheiere că, spre disperarea unora, curajul tinerilor oameni de afaceri români a crescut cu 30% în timpul guvernărilor conduse de premierul Victor Ponta.