Victor Ponta: Alegerea lui Crin Antonescu nu va depinde de cum zic eu, va depinde de el

| 10 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a avertizat într-o emisiune la Antena 3 că, dacă preşedintele PNL, Crin Antonescu, va continua să vorbească „de rău” PSD, acesta riscă să piardă susţinerea social-democraţilor în teritoriu pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Iată mai jos declarațiile premierului, preluat de Agerpres.

Despre tensiunile PSD - PNL

• Dacă Crin va continua să vorbească de rău de PSD, probabil că se va întâmpla lucrul acesta (liderii locali ai PSD nu-l vor susţine - n.r.) şi eu sper să n-o facă. Eu sper să înţeleagă... (...) El, într-adevăr, trebuie să-i reprezinte şi pe alegătorii PSD, care sunt foarte mulţi, sunt peste 30% în orice situaţie, şi pe alegătorii UDMR, şi pe cei ai PP-DD. De zece ani avem un preşedinte care este doar preşedintele lui, nu e preşedintele românilor. Este al lui, al lui Udrea, al lui Anastase, al lui Boc. Vreau după 2014 să avem un preşedinte al tuturor şi atunci trebuie să vorbeşti frumos şi să vezi ce vrea şi PSD-istul, şi PDL-istul, şi cel care nu votează cu niciun partid, dacă vrei să fii preşedintele ţării. În rest, primul-ministru reflectă o majoritate parlamentară. Dar vreau un preşedinte care să-i reprezinte pe toţi, sigur, în primul rând pe PSD-işti, că eu sunt preşedintele PSD.

• Oricum, cred că alegerea lui Crin Antonescu ca preşedinte al României - aici sunt total de acord cu el - nu va depinde de cum zic eu sau cum zice vreun membru PSD, va depinde de el. Până la urmă, alegerile prezidenţiale, mai ales că nu sunt cuplate cu cele parlamentare, vor fi nişte alegeri extrem de personalizate. 

• Dacă, la un moment dat, Crin nu va mai candida, putem să căutăm împreună - PNL-PSD - un alt candidat. Dar nu cred că nu vrea, dimpotrivă, cred că vrea să candideze şi cred că e pregătit pentru asta.

• Sunt nişte scenarii mirobolante (ipotezele conform cărora ar fi aranjat diferite centre de putere, inclusiv cu SUA, posibilitatea ca el însuşi să candideze la prezidenţiale - n.r.). SUA vor lucra cu viitorul preşedinte al României, oricine va fi acela. Nu cred că vine George Maior prim-ministru, cred că face o treabă foarte bună acolo, ca şi Teodor Meleşcanu unde este şi n-au nevoie să vină preşedinţi, prim-miniştri.

Despre Justiție

• Traian Băsescu, în acest proces distructiv, a folosit justiţia şi o parte din procurori. Eu am sperat că DNA, după epoca Daniel Morar, se va schimba. Din păcate, eu nu văd nicio schimbare la DNA, în sensul în care ce a fost până în 7 mai 2012 a fost 'perfect'. Noi am făcut sute de sesizări, dosare... N-o să vedeţi un singur exemplu (de condamnare - n.r.). Toţi 'răii' sunt după 7 mai 2012. Repet, susţin în totalitate şi am dat tot creditul şi sprijinul necesar ideii că procurorii să combată corupţia, că e la USL... Dar în momentul în care o combaţi, ştiţi, ca arbitrul care fluieră numai într-o direcţie... Domnule, fluieră-i pe toţi când faultează. Nu poţi să fluieri doar într-o direcţie.

• Eu nu vreau (Justiția - n.r.) să treacă de la Băsescu la Ponta sau la Antonescu, eu vreau să scape de Traian Băsescu şi să nu mai citim stenograme, să nu mai vedem televiziuni urmărite penal pentru că sunteţi contra lui Băsescu...

 

Despre descentralizare

• Eu cred că nu mai trebuie să stabilească Guvernul central, dacă vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred că primarul, consiliul local (...) o să aibă dreptul la un moment să discute cu propriii cetăţeni, să spună: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta - în care le spun eu de la Guvern cât să-şi pună ei, cu cât să-şi crească sau să scadă taxa - cred că e o gândire centralist-comunistă. Şi, de altfel, această gândire centralist-comunistă am constat-o la aşa-zise partide de dreapta şi când vorbim de descentralizare. Eu cred că e foarte bine ca omul să nu mai vină la Bucureşti să-şi rezolve o problemă. Să se ducă la judeţul lui sau la oraşul cel mai apropiat.

• De la Ceauşescu încoace nu a vrut nimeni să descentralizeze. (...) Da, vreau să fiu primul-ministru care nu vrea mai multă putere la Bucureşti, ci vreau, dimpotrivă, mai puţină putere şi mai mult timp ca Guvernul central să se ocupe de ceea ce trebuie să se ocupe un Guvern central.

• Faptul că se ocupă miniştrii din Cabinetul meu de cine e şef la nu ştiu ce direcţie din Harghita sau... Nu este aceasta treaba unui ministru. Şi aşa apare birocraţia, aşa apare corupţia, aşa apare clientela. Vreau să fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mână pe stradă. Până-l trage pe ministru, îl vede o dată în patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici şi ce facem cu descentralizarea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ