VICTOR PONTA, anunţ ULUITOR: Aceasta este cea mai importantă ŞTIRE a zilei
Într-un mesaj foarte scurt dar care face trimitere la un articol apărut pe Hotnews, premierul Victor Ponta a identificat cea mai importantă ştire a zilei.
"Cea mai importantă știre a zilei pentru viața multor români!", a scris premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. Acesta anexează un text apărut pe Hotnews şi care face referire la aprobarea de către Comisia Europeană a noilor POSDRU şi POCA 2014-2020, fonduri UE de 5 miliarde de euro pentru domeniul social şi ameliorarea capactităţii de reacţie a sistemului judiciar.
Comisia Europeana a adoptat miercuri noul Program Operational Capacitatea Administrativa (POCA) si Programul Operational Capital Uman (POCU). POCU inlocuieste in perioada 2014-2020 actualul POSDRU, pentru finantarea domeniului social si a formarii profesionale, iar POCA inlocuieste actualul PODCA, Comisia precizand ca noul program isi propune sa amelioreze si "capacitatea de reactie a sistemului judiciar". Potrivit executivului comunitar, fonduri europene de circa 5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru Romania prin aceste programe in perioada de programare 2014-2020.
Citeşte şi: Veste bună de la MFE pentru cei interesați de fondurile europene
Conform unui comunicat de catre Reprezentanta CE la Bucuresti, POCU 2014-2020 este finantat din Fondul social european si urmareste sa investeasca in Romania aproximativ 5 miliarde de euro, din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE. Noul POCU ia locul actualului Program Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, prin care Romania mai poate trage bani europeni pana la sfarsitul anului 2015.
Banii vor trebui utilizati "pentru a ajuta cetatenii romani, inclusiv tinerii, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi imbunatateasca nivelul de educatie si de competente, precum si pentru a contribui la reducerea saraciei si a excluziunii sociale, la promovarea unor servicii sociale mai bune si la eficientizarea institutiilor de pe piata muncii", a precizat sursa citata.
"O atentie deosebita este acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural", a subliniat Comisia.
"Romania se confrunta in prezent cu importante provocari pe piata muncii, atat in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, cat si saracia. Ma bucur ca programul se concentreaza pe principalele prioritati identificate in cazul Romaniei si sunt convinsa ca, daca este utilizat in mod corespunzator, acest ajutor financiar va constitui o importanta sursa de investitii in ocuparea fortei de munca, in educatie si in combaterea saraciei sau in sprijinirea serviciilor sociale. Speram ca la final sa putem spune ca UE a contribuit la cresterea numarului de locuri de munca si a calitatii acestora, precum si la reducerea saraciei si a excluziunii sociale din Romania", a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca.
Citeşte şi: Veşti bune de la Ministrul Fondurilor Europene: Anul viitor vom atinge o rată de absorbţie de 80%
Conform sursei citate, POCU 2014-2020 cuprinde 7 axe prioritare, care dispun de urmatoarele alocari din bugetul UE:
•Axele prioritare 1 si 2 sunt dedicate punerii in aplicare a Garantiei pentru tineret in Romania, beneficiind de 211 milioane de euro pentru regiunile eligibile pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (centru, sud-est si sudul Munteniei) si de 362 milioane de euro pentru restul tarii. Masurile vor fi adaptate la profilul tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET). Printre aceste masuri se pot numara consilierea, orientarea, formarea, sprijinul pentru infiintarea de intreprinderi si sprijinul pentru mobilitate, precum si stimulentele pentru angajatori in vederea crearii de locuri de munca, a instituirii de programe de ucenicie etc.
•Axa prioritara 3, avand ca tema locurile de munca pentru toti, dispune de o alocare de 1,1 miliarde de euro din bugetul UE. Aceasta axa vizeaza sprijinirea accesului la ocuparea fortei de munca, acordand o atentie deosebita somerilor si persoanelor inactive, somerilor de lunga durata, lucratorilor in varsta, persoanelor cu handicap si persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie. Acest lucru va implica, printre altele, imbunatatirea competentelor persoanelor vizate, facilitarea recunoasterii calificarilor sau a experientei lor profesionale, sprijinirea mobilitatii fortei de munca intre diferitele regiuni din Romania si acordarea de asistenta participantilor in legatura cu gasirea unui loc de munca sau infiintarea de microintreprinderi si IMM-uri.
•Axa prioritara 4, care dispune de 940 milioane de euro, vizeaza sa promoveze incluziunea sociala si sa combata saracia. Printre alte actiuni se vor numara si o serie de masuri integrate, care vor ajuta persoanele dezavantajate, inclusiv romii, sa aiba acces la piata fortei de munca, prin imbunatatirea competentelor si sprijinirea spiritului antreprenorial si a intreprinderilor sociale. Vor fi sprijinite mai multe grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele fara adapost, persoanele care sufera de diverse dependente, victimele violentei domestice sau ale traficului de persoane, detinutii sau fostii infractori, persoanele in varsta si persoanele cu handicap. De asemenea, se va acorda un sprijin specific serviciilor sociale, precum asistenta sociala, serviciilor de sanatate si de ingrijire, inclusiv pentru a sprijini asa-numita ¬dezinstitutionalizare¬ (asistenta acordata grupurilor de persoane cu nevoi de ingrijire specifice, menita sa le permita acestora sa traiasca mai independent in loc sa fie institutionalizate).
•Axa prioritara 5, care dispune de 201 milioane de euro, sprijina dezvoltarea locala aflata in responsabilitatea comunitatilor. Sunt vizate zonele urbane (orase cu peste 20 000 de locuitori), punandu-se un accent deosebit pe comunitatile defavorizate. Prin urmare, aceasta masura va veni in completarea sprijinului pentru zonele rurale si orasele mai mici, acordat in cadrul programului de dezvoltare rurala.
•Axa prioritara 6, care vizeaza educatia si competentele, va investi 1,2 miliarde de euro pentru sprijinirea educatiei de a doua sansa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare, pentru reducerea ratei de parasire timpurie a scolii, pentru imbunatatirea accesului la invatamantul tertiar si a calitatii acestuia, pentru infiintarea de stagii si pentru invatarea pe tot parcursul vietii, pentru imbunatatirea competentelor cadrelor didactice, sprijinirea educatiei antreprenoriale, precum si a educatiei si a formarii profesionale in general, vizand intotdeauna sa sporeasca relevanta acestora in raport cu cerintele de pe piata muncii. Se acorda o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, cum ar fi romii sau populatia din mediul rural sau persoanele cu un nivel scazut de competente, de exemplu, prin acordarea de burse de studiu.
•Axa prioritara 7 dispune de restul de 258 de milioane de euro pentru asistenta tehnica in vederea punerii in aplicare a programului.
POCA 2014-2020: fonduri UE de peste 500 de milioane de euro administratia publica si pentru sistemul judiciar din Romania
Celalalt program al Romaniei aprobat de Comisie miercuri, Programul Operational "Capacitatea Administrativa" 2014-2020 va inlocui actualul Program Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) 2007-2013, prin care Romania mai poate trage bani europeni pana la fienle acestui an.
Noul POCA este finantat tot din Fondul social european pentru perioada 2014-2020 si isi propune investitii de 658 de milioane de euro (dintre care 553 de milioane din bugetul UE), "pentru a ajuta la ameliorarea capacitatii de reactie a administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania la nevoile economiei si societatii", a precizat CE.
Comisarul Thyssen a mentionat miercuri deficientele administrative ale Romaniei. "Acest program arata angajamentul Romaniei de a se ocupa de deficientele din administratia publica si de a imbunatati functionarea sistemului judiciar. Ma bucur ca Fondul social european va continua sa serveasca drept instrument financiar esential pentru a sprijini reformele structurale din administratia publica", a spus ea.
Programul are obiectivul de a imbunatati eficienta, transparenta si accesibilitatea administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania.
Pentru a atinge acest obiectiv, investitiile vor aborda urmatoarele prioritati, potrivit CE:
•Consolidarea principalelor functii ale administratiei publice (planificarea strategica, intocmirea bugetului pe programe, evaluarea impactului, evaluare si monitorizare, simplificarea legislatiei, achizitiile publice, reducerea birocratiei) si imbunatatirea capacitatii administrative de a indeplini astfel de functii, inclusiv prin dezvoltarea resurselor umane.
•Imbunatatirea functionarii sistemului judiciar, inclusiv pentru punerea in aplicare a noilor coduri juridice.
•Imbunatatirea procesului decizional in administratia publica locala si in sistemul judiciar, prin introducerea unor standarde si practici comune si al unor sisteme de management al calitatii, in vederea imbunatatirii serviciilor oferite cetatenilor si intreprinderilor.
•Instituirea unui cadru preventiv atat in administratia publica, cat si in sistemul judiciar, pentru a aborda provocarile in materie de etica si integritate.
Comisia Europeana sustine ca prin noul POCA, pe parcursul perioadei de finantare, vor fi formati aproximativ 90 000 de angajati din administratia publica si sistemul judiciar din Romania, iar in jur de 250 de institutii publice si judiciare vor beneficia in mod direct de finantare din acest program, in timp ce mai multe mii de institutii vor beneficia in mod indirect de pe urma interventiilor planificate.
Anterior, Comisia Europeana aprobase Romaniei noile Programe Operationale de Asistenta Tehnica (212,8 milioane euro din fonduri UE) si pentru Competitivitate (1,32 miliarde euro din fonduri UE). Programele de Capital Uman, Asistenta Tehnica si Competitivitate sunt gestionate direct de Ministerul Fondurilor Europene, prin autoritatile sale de management, iar Programul Capacitate Administrativa este gestionat direct de Ministerul Dezvoktarii Regionale si Administratiei Publice.
Provocarea principala pentru Romania ramane, in perioada urmatoare, ca Bruxelles-ul sa-i aprobe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM - peste 9 miliarde de euro), gestionat de MFE, Programul Operational Regional (POR - circa 6,7 miliarde de euro), gestionat de MDRAP, precum si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR - circa 8 miliarde de euro), gestionat de Ministerul Agriculturii.