Curg banii de la UE. La cât a ajuns rata de absorbție
Pentru cine nu este la curent, săptămâna aceasta a început cu o veste foarte bună din domeniul fondurilor europene. Comisia Europeană a rambursat României în primele 2 luni din 2015 fonduri cu o valoare de peste 460 milioane de euro, ducând rata de absorbție curentă la peste 52% la sfârșitul lunii februarie.
Suma este împărțită astfel pe programele operaționale la începutul lui 2015: POS Transport - 223 milioane de euro, POS Dezvoltarea Resurselor Umane - 158 milioane de euro și POR (Programul Operațional Regional) - 80 milioane de euro.
Doar în data de 27 februarie țării noastre i-a fost rambursată suma de aproximativ 303 milioane de euro, în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport și în cadrul Programului Operațional Regional.
Ritmul în care evoluează rata de absorbție arată că, cel puțin potrivit estimărilor Ministerului Fondurilor Europene, România va absorbi circa 80% din perioada de programare 2007 – 2013. De altfel, 2015 este ultimul an în care mai putem atrage fondurile alocate, ceea ce înseamnă că planul de acțiune trebuie să fie unul foarte eficient și simplu, prin care să fie evitate toate blocajele instituționale.
Pentru perioada de alocare 2014 – 2020 eforturile de coordonare funcționează, iar Ministerul Fondurilor Europene a început deja demersurile pentru constituirea Comitetului de monitorizare pentru Programul Operațional Capital Uman, prin care România dispune de fonduri europene cu o valoare de 4,3 miliarde de euro.
Mai mult, pentru Programul Operațional Asistență Tehnică, cu o alocare de 212,76 milioane de euro, MFE a organizat deja prima reuniune a Comitetului de Monitorizare în care s-au aprobat componența și regulamentul de organizare și funcționare, precum și mecanismul de aprobare a proiectelor care vor fi finanțate în cadrul acestui program operațional.