Victor Ponta: nu va exista un val de imigranţi români în Marea Britanie din 2014
Premierul Victor Ponta a asigurat, într-un interviu acordat miercuri seara postului Euronews, că nu va exista un val de imigranţi români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii, în special pentru că românii care au vrut sa emigreze au facut-o deja, dar şi pentru că în ţară există oportunităţi şi alternative atractive.
"În prezent, în Romania, avem nu doar creştere economică, dar şi o rată scăzută a şomajului faţă de media europeană şi chiar mai multe oportunităţi decât în statele vestice membre ale UE. Românii care au vrut să meargă să muncească în alte ţări au facut-o deja şi nu va exista nicio schimbare semnificativă în acest sens", a precizat Ponta într-un interviu acordat Euronews, citat de Agerpres.
Solicitat să comenteze măsurile anunţate recent de premierul britanic David Cameron menite să limiteze migraţia intercomunitară în perspectiva ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru bulgari şi români la sfârşitul acestui an, Victor Ponta a declarat că înţelege poziţia omologului său.
"Voi lupta întotdeauna pentru dreptul românilor cinstiţi şi muncitori de a merge în Marea Britanie, Franţa sau Germania în căutarea unei vieţi mai bune, a unei slujbe mai bine plătite, achitându-şi taxele şi fiind parte activă a societăţii", a declarat premierul român.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.
Rămânând în aria tematică a migraţiei, moderatoarea Isabel Kumar a atins şi problema romilor şi modul în care această minoritate ar putea provoca o imagine negativă a României peste hotare. 'Există o minoritate extinsă de romi în toată Europa de Est, nu doar în România', a spus Ponta. 'Cred că este o provocare importantă pentru întreaga Europă. Soluţia pe termen lung este să îi integrăm în ţările lor', a opinat el.
Pe tema Schengen, premierul Victor Ponta a spus că nu mai există termene de aderare şi a explicat că România are graniţe sigure, a îndeplinit toate criteriile impuse de Uniune, dar când vine momentul deciziei, mereu există motive de amânare. 'Cred că Europa ar trebui să fie mai unită, mai bine coordonată atât în ce priveşte politicile interne, cât şi cele externe".
Întrebat cum percepe problema corupţiei din ţara noastră, premierul a apreciat că lupta împotriva acestui flagel dă rezultate. 'România a implementat din 2007 toate măsurile solicitate de Comisia Europeană, iar rezultatele au fost impresionante. Mai mulţi politicieni şi persoane publice au fost sancţionate, avem instituţii lăudate şi aş spune că ne încadrăm în limita europeană', a subliniat el.