Victor Ponta vs. aliaţii lui Iohannis în economie
Echipa lui Klaus Iohannis în domeniu economic este formată din Ialomitianu, Blaga, Vass, Videanu, Berceanu, Anastase si alţii, care au făcut parte şi au susţinut guvernarea PDL.
În contextul campaniei electorale principalii doi favoriţi la câştigarea preşedinţiei României s-au acuzat că vor creşte taxele şi impozitele. În timp ce candidatul ACL a venit numai cu acuze, dar fără argumente, din tabăra PSD, UNPR, PC s-a precizat exact cum va creşte Klaus Iohannis taxele şi impozitele: măsuri economice care vor duce la o îndatorare a bugetului de 6,5 miliarde de euro.
Klaus Iohannis are deficienţe clare în ceea ce priveşte domeniul economic. Nu ştie cât e salariul minim în România şi nici cât este salariul mediu în Sibiu, oraş în care este primar din anul 2000. Cu toate că e de dorit ca un preşedinte să cunoască cât de cât economie, se poate trece şi peste acest aspect, dacă persoana afişează alte calităţi. Dar nu se poate trece peste faptul că îşi bazează deciziile pe indicaţiile unor persoane care au eşuat dpdv economic.
Echipa lui Iohannis în domeniu economic este formată din Ialomitianu, Blaga, Vass, Videanu, Berceanu, Anastase si alţii, care au făcut parte şi au susţinut guvernarea PDL. Această echipă a venit, în 2010, cu cele mai dure măsuri de austeritate, care au distrus economia şi au diminuat veniturile românilor. Astfel, se explică şi măsurile economice dezastruoase propuse în programul prezidenţial a lui Iohannis, care, dacă vor fi aplicate, vor provoca o gaură în buget de 6,5 miliarde de euro. Iar pentru a putea fi susţinute financiar vor fi nevoie de tăieri de salarii şi pensii ori de creşteri de taxe şi impozite.
Pe de altă parte, Guvernul Ponta a adus economia pe plus, iar în primele 9 luni din 2014, România are excedent bugetar de 0,06% din PIB, adică are peste 1,1 miliarde lei bani în plus. Este o dovadă că se guvernează responsabil, fără a face risipă din banul public. Efectele pozitive se vor vedea pe termen mediu. Astfel, o economie cu surplus bugetar va putea reduce gradul de îndatorare, va fi capabilă să se autofinanţeze şi va putea face investiţii în sănătate, educaţie, infrastructură, precum şi în alte domenii importante.