Zece persoane au fost arestate în dosarul cărnii alterate
Zece persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată au fost arestate preventiv, în urma a două decizii luate de Tribunalul București și Curtea de Apel București.
Cele zece persoane au fost reținute joi de procurorii DIICOT și duse apoi în instanțe cu propunere de arestare preventivă, dintre care patru la Curtea de Apel București — Andrei Sileanu, Sorin Seleșiu, Nicolae Marius Onica și Cezar Lincă; iar șase la Tribunalul București — Alexei Boțan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu și Dorian Botea.
Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.
Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.
După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme "fantomă" din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.
Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile — "la negru".
De asemenea, există suspiciunea că rețeaua achiziționează marfă din spațiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantomă" și o vinde pe piața internă "la negru" la un preț apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub prețul pieței, fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.
Anchetatorii mai declară că există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată și oferită spre consum.
După declanșarea anchetei DIICOT, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne și au aplicat sancțiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.
Printre cei puși sub acuzare în acest dosar se află și Mircea Olimpiu Lucaciu, consilier la Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Cluj.
Potrivit DIICOT, Mircea Olimpiu Lucaciu, având calitatea de consilier în cadrul ANSV, este suspectat de săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, deoarece "în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunțat pe suspectul C.R.B. (administratorul societății comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.
O altă persoană pusă sub acuzare este N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat.
Procurorii susțin că N.V.V. a pretins și a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistrița Năsăud, pentru a aplica sancțiunea avertismentului la o societate comercială datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.