ANPC: 19 tone de carne au fost retrase de pe piaţă

| 14 mar, 2014

Preşedintele interimar al ANPC, Marius Dunca, a anunţat că, în urma controlului de joi în magazinele din toată ţara, au fost oprite definitiv de la vânzare 19 tone de carne şi au fost date amenzi de peste 430.000 de lei.

Preşedintele interimar al ANPC, Marius Dunca a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că au fost verificaţi 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constat abateri, conform Mediafax.

Cantitatea de carne controlată a fost de 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli. Astfel, au fost găsite produse expirate, marfă depozitată în condiţii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterată, precum şi produse neetichetate corespunzător, dat fiind că lipsea preţul sau informaţiile nu erau traduse în limba română.

Potrivit lui Dunca, au fost oprite temporar de la vânzare 94 de tone de carne, iar 19 tone au fost oprite definitiv.

Oficialul ANPC a mai precizat că au fost date 104 amenzi în valoare totală de 436.200 de lei.

"Vă pot spune doar ce am constatat, treaba ANPC este de a urmări eticheta, modul de comercializare, de transport, de depozitare. Restul, unde se duceau, nu este de competenţa noastră. Pentru carnea expirată au fost întocmite procese verbale de distrugere", a mai spus Dunca.

Spre exemplu, la Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui din import UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate.

La Neamţ, 890 kg pulpe de pui şi 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusă, în Bucureşti 323 kg carne curcan şi pui prezentau arsuri de congelare şi miros neplăcut, iar în Bihor s-au găsit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producătorului pe etichetă.

La Bacău, inspectorii ANPC au depistat 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, iar la Argeş - 17 kg pipote de pui fără elemente de identificare în limba română.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut şi joi veificări, la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, în urma cercetărilor DIICOT privind grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală şi comercializare de carne alterată

În urma acţiunii ANPC de joi, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, găsindu-se inclusiv marfă expirată din noiembrie 2013.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Zece persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT şi arestate preventiv.

DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Tag-uri: ANPC, carne, DIICOT
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ