Zgonea despre promulgarea cu erori a Codurilor: Poate Guvernul Boc a vrut să creeze "scut pentru corupţi"
Preşedintele Traian Băsescu este responsabil pentru promulgarea în 2009, respectiv 2010, a Codurilor penal şi de procedură penală "cu tot cu erori", acestea fiind o consecinţă, ''poate'', a intenţiei PDL de crea un 'scut pentru corupţi', afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.
"Codul Penal a fost adoptat în 2009, prin asumarea răspunderii, de către Guvernul condus de Emil Boc, după care a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a acceptat şi Codul de procedură penală în forma adoptată de Camera Deputaţilor de la acea dată, unde PDL avea majoritate. Este evident că cele două coduri sunt opera preşedintelui şi a PDL, iar dacă acestea conţin erori înseamnă că poate ei au dorit să creeze un scut pentru corupţi", declară Zgonea într-un comunicat de presă.
El arată că dacă doreşte să se implice public în discuţiile despre cele două coduri, deşi acestea privesc mai degrabă Ministerul Justiţiei şi instituţiile din Justiţie, Traian Băsescu este obligat să-şi asume direct faptul că le-a promulgat cu tot cu erori.
"Scuza sa despre o greşeală a consilierilor este inacceptabilă, în condiţiile în care responsabilităţile preşedintelui sunt trecute clar în Constituţie. Pe documente apare semnătura preşedintelui, nu a consilierilor săi", conchide Valeriu Zgonea.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală şi eroarea că nu a înţeles articolul 140 din respectivul act normativ şi a subliniat că premierul Victor Ponta poate să corecteze acest lucru.
"O să mă refer în primul rând la Codul de procedură penală, care a fost promulgat ca Legea 135/2010. Referirea este directă la articolul 140, care vizează utilizarea mijloacelor tehnice înainte de punerea sub urmărire penală a unei persoane. Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat", a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
El a ţinut să precizeze că juriştii de la Administraţia Prezidenţială sunt constituţionalişti, nu 'penalişti', iar înţelegerea respectivului articol ţine de judecători şi procurori specializaţi în drept penal.