10 cazuri la care justiţia lui Băsescu trebuie să dea răspuns
În ultima vreme, se face mare tam-tam la adresa anchetelor de corupţie deschise la Constanţa sau Mehedinţi de procurorii DNA. În acelaşi timp însă, justiţia bate pasul pe loc în dosare grele care vizează apropiaţi ai regimului Băsescu. Iată doar câteva, cele mai răsunătoare.
1. Cazul Blejnar: Se împlinesc în curând 2 ani de când Mihai Răzvan Ungureanu l-a dat afară pe Sorin Blejnar de la conducerea ANAF pentru colectarea defectuoasă a banilor la buget. În perioada guvernării PDL, Sorin Blejnar a intermediat multe fapte de corpuţie şi a numit mulţi clienţi politici în funcţii călduţe la ANAF, Garda Financiară sau vamă. Pe numele lui Sorin Blejnar au fost instrumentate opt dosare de procurorii anticorupție, în patru dintre ele fiind dispusă neînceperea urmării penale (NUP). La Parchetul General au fost înregistrate cinci dosare, toate primind aceeași soluție NUP. Sorin Blejnar a fost trimis în judecată într-un singur dosar, în 2012 iar până în acest moment, justiţia nu a venit cu o decizie.
2. Contractul autostrăzii Arad-Nădlac: Anca Boagiu se face vinovată de blocarea fondurilor europene necesare finanţări proiectelor de transport prin acordarea în mod ilegal a contractului pentru lucrările la autostrada Arad-Nădlac. Chiar dacă DNA a fost sesizat în acest caz, până acum instituţia nu a demarat nicio anchetă.
3. Cazurile primarilor de la Râmnicu Vâlcea şi Arad: Primarul PNL al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost condamnat recent la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Fostul edil a ajuns după gratii pentru că a cerut 50.000 de euro de la patronul unei firme, pentru a-i elibera un certificat de urbanism. Pe de altă parte, la Arad, Gheorghe Falcă, a fost albit de justiţie. Mai nou, edilul arădean s-a înscris în Fundaţia Mişcarea Populară pentru a-şi asigura imunitatea în faţa procurorilor DNA care i-ar putea ameninţa afacerile oneroase.
4. Scandalul sponsorizării echipei de fotbal Petrolul de către Primăria Municipiului Ploieşti: În acest dosar, procurorii anticorupţie verifică modul în care municipalitatea ploieşteană a ajuns să sponsorizeze echipa de fotbal din localitate. Când ancheta a ajuns la concluzia că fostul primar al Ploieştiului este vinovat, dosarul a fost oprit în mod misterios.
5. Scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi Adriean Videanu, Eugen Tomac, Stelian Fuia: Adriean Videanu este urmărit penal într-un dosar instrumentat de DIICOT pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro. De asemenea, Adriean Videanu este implicat şi în alte dosare grele care aşteaptă să fie soluţionate de procurorii anti-corupţie precum Hidroelectrica, Oltchim sau faimoasa borduriadă care s-a desfăşurat în mandatul său de primar al Bucureştiului. La fel cum au stagnat anchetele în cazul lui Videanu nici de plângerile la adresa liderului PMP Eugen Tomac şi a fostului Ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, nu s-a mai auzit nimic.
Avem de asemenea o serie de anchete în care acţiunile procurorilor anti-corupţie sau ale ANI se suprapun peste o serie de coincidenţe suspecte, care sugerează că procurorii anti-corupţie ar fi acţionat la comandă politică. Dintre acestea, amintim:
6. Scandalul Antenelor: Antena 3, singurul post de televizune care a avut o atitudine editorială vădit împotriva regimului Băsescu, a devenit o ţintă a procurorilor anticorupţie în toamna lui 2013. În schimb, justiţia nu i-a luat niciodata la puricat trusturile de presă fidele lui Traian Băsescu cum ar fi posturile de televiziune Realitatea TV sau B1 TV.
7. Cazul Pinalti de la Piatra-Neamţ: Acum câteva luni primarul municipiului Piatra-Neamţ a fost vizat de mai multe percheziţii ale DNA. Imediat ce Pinalti s-a înscris în Fundaţia Mişcarea Populară, ancheta nu s-a mai mişcat. În schimb, în timp ce Gheorghe Ştefan se află bine mersi în libertate, Mircea Cosma, unul dintre cei mai intransigenţi preşedinţi de CJ la adresa regimului condus de Traian Băsescu, a fost adus în cătuşe la DNA. Pentru a-l pedepsi, justiţia controlată de regimul Băsescu l-a acuzat de fapte de corupţie cu toate că toţi trei oameni de afaceri care l-au denunţat sunt urmăriţi penal în dosare de evaziune şi spălare de bani cu prejudicii de 35 milioane de euro.
8. Cazul lui Mircea Diaconu: Spre deosebire de apropiaţi ai regimului Băsescu care au avut câştig de cauză în justiţie, actorul Mircea Diaconu, unul dintre cei mai înfocaţi critici ai şefului statului, a pierdut toate apelurile în faţa ANI.
9. Cazul Ioan Mihailă: Ioan Mihailă a activat în grupul PDL, fiind ales ca deputat pe listele PNŢCD. La un moment dat, a cochetat cu idea de a se îndrepta spre PMP, dar între timp s-a răzgândit şi a ales să se alăture grupului parlamentar al PSD. Imediat, ANI l-a acuzat de incompatibilitate.
10. Cazurile lui Dan Adamescu şi Dan Radu Ruşanu: Dan Adamescu, şeful Astra Asigurări, a fost acuzat că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească compania de asigurări. Ca urmare a fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări la începutul lunii martie fostul şef al ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut pentru 30 de zile în dosarul ’’Carpatica’’ pentru favorizarea infractorului şi influenţarea declaraţiilor. Fostul şef al ASF este suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi că ar fi acceptat protejarea intereselor SC Carpatica.
Ştirile orei
cele simple,vezi Duicu,repede..
cel al lui Nastase,urmatorul,al treilea, la fel
si tot asa..