8 MITURI ridicole despre consumul de carne şi sănătate
Există multe nonsensuri în nutriţie. Unul dintre cele mai rele exemple este propaganda constantă împotriva consumului de carne. Putrezeşte carnea în colonul nostru? Duce consumul de carne la boli cardiovasculare? Produce consumul de carne cancer? Ce spun cercetările ştiinţifice despre aceste lucruri?
1. Carnea putrezeşte în colonul nostru
Carnea, după cum susţin unii oameni, nu se digeră în mod corespunzător şi “putrezeşte” în colon. Acesta este un nonsens absolut, inventat probabil de către veganii necinstiţi pentru a ne speria şi a nu mai consuma carne. Ceea ce se întâmplă atunci când mâncăm carne este descompunerea acesteia de către acizii din stomac şi enzimele digestive. În intestinul subţire, proteinele sunt descompuse în aminoacizi, iar grăsimile în acizi graşi. După aceea sunt absorbite prin peretele digestiv în fluxul sanguin. Nu rămâne nimic pentru a “putrezi” în colon. Dacă vreţi să ştiţi ce “putrezeşte” cu adevărat în colon, acestea sunt părţile nedigerabile ale plantelor (fibrele) – vegetale, legume, fructe şi cereale.
Citeşte şi: ADEVĂRUL DESPRE CARNEA TOCATĂ! Află ce conține, de fapt!
Sistemul digestiv uman nu are enzimele necesare pentru a descompune fibrele şi de aceea acestea ajung până în colon. Acolo fermentează (putrezesc) datorită bacteriilor prietenoase din intestin, transformându-se în nutrienţi şi compuşi benefici precum butiratul, un acid gras cu lanţ scurt (1).
Acest lucru menţine în viaţă bacteriile prietenoase şi multe studii arată că hrănirea corectă a acestor bacterii este incredibil de importantă pentru o sănătate optimă (2, 3). Astfel, carnea nu putrezeşte în colon. Plantele da, iar acesta este de fapt un lucru bun.
Concluzie: substanţele nutritive din carne sunt descompuse şi absorbite înainte de a ajunge în colon. Totuşi, fibrele din plante fermentează („putrezesc”) în colon, lucru bun de fapt, deoarece astfel sunt hrănite bacteriile prietenoase.
Citeşte mai departe AICI.