Ce e prea mult strică: a fost identificat pragul de la care sportul devine nesănătos
Deşi exerciţiul fizic, în doze moderate, este benefic pentru sănătatea inimii, există o anumită limită dincolo de care el devine periculos, mai ales pentru cei care suferă de boli cardiace şi care au avut deja un atac de inimă.
Supravieţuitorii unui atac de inimă care aleargă mai puţin de 50 km pe săptămână sau merg mai puţin de 70 de kilometri au şanse mai mici (cu 65%) de a muri din cauza unui alt eveniment cardiac.
În schimb, excesul de exerciţiu – mai precis alergarea pe distanţa de peste 7 km pe zi sau mersul vioi peste 10 km pe zi – măresc riscul apariţiei unui alt atac de inimă.
Studiul, realizat la Lawrence Berkeley National Laboratory, SUA, a examinat relaţia dintre activitatea fizică şi decesul din cauza bolilor cardiace la 2.400 de pacienţi, care supravieţuiseră unui atac de inimă.
Rezultatele studiului arată că ideea „cu cât mai mult, cu atât mai bine”, aplicată exerciţiului fizic, este greşită şi că inima se resimte de pe urma depăşirii unei anumite limite în activitatea fizică.
Studiul a mai arătat că, pentru sănătatea inimii, mersul în pas vioi şi alergarea au aceeaşi valoare, cu condiţia ca oamenii să fie conştienţi că mersul arde de două ori mai puţine calorii decât alergarea.
Totuşi, rămâne de văzut în ce măsură aceste rezultate, obţinute în urma unui studiu pe supravieţuitori ai atacurilor de inimă, pot fi aplicate populaţiei în general.
Sursa: Mail Online