A adus creșterea economică de 3,5% mai mulți bani în buzunarele românilor? Datele spun ca da
Măsurile economice aplicate de Guvern pentru a combate efectele negative ale austerității din perioada 2010-2011 se pare că au dat roade în 2013.
Cu o creștere economică de 3,5% pentru tot anul și de peste 5% în ultimul trimestru, România s-a plasat pe primele locuri ale topului țărilor europene care au reușit să reintre în trendul dezvoltării. Dar aceste rezultate nu sunt doar statistici goale – românii au avut în realitate mai mulți bani în buzunare în 2013 și au cheltuit un buget mai mare pentru gospodărie.
Numită “Tigrul Europei” de unii analiști de specialitate din străinătate, România a reușit anul trecut din punct de vedere economic un miracol. Având cel mai puternic ritm de crștere dintre toate economiile europene, un nivel al inflației care a scăzut sub 1%, cel mai mic de după Revoluție, dar înregistrând și o scădere a mediei prețurilor cu 1,8% față de cea din 2012, țara noastră prezintă în acest moment și avantaje importante pentru salariați și pensionari.
În timp ce pensia medie lunară a ajuns de la 777 de lei în 2010 la 811 lei în 2013, și veniturile medii lunare de anul trecut au fost mai mari față de aceeași perioadă din 2012, înregistrând o creștere de circa 63 de lei în trimestrul II din 2013, potrivit Institutului Național de Statistică.
Acest rezultat pozitiv a fost oglindit și de datele privind cheltuielile medii lunare per persoană, în 2013 nivelul acestora fiind cu 64 de lei mai mare decât în 2012. Aceste informații, corelate cu inflația în scădere și cu scăderea prețurilor la produse, înseamnă că românii au putut cumpăra mai multe și mai ieftin.
Totodată, dacă analizăm nivelul cheltuielilor de consum medii lunare pe gospodărie, putem observa că, în timp ce în 2012 o familie cheltuia în jur de 1.590 de lei pe lună, în 2013 românii și-au permis să aloce un buget de peste 1.640 de lei, cu 50 de lei mai mult – însemnând o creștere a bugetului lunar pe gospodărie de peste 3%.
Astfel, se poate observa imediat o relație strânsă între nivelul creșterii economice și cel al bugetului cetățenilor pentru cheltuieli. O evoluție pozitivă a PIB-ului din România și o performanță a Guvernului se traduce, nu doar statistic, în mai mulți bani în buzunarele românilor.
Deși, într-adevăr, creșterea nivelului de trai este un proces care durează, vestea bună în 2014 este că ne aflăm pe un drum care ne depărtează de noi tăieri de salarii și pensii și de alte măsuri dure care au dus românii aproape de limita sărăciei.
Pentru prima dată în ultimii ani, România se poate mândri cu faptul că reprezintă un model al dezvoltării, al echilibrului și al solidarității, iar dacă Guvernul va găsi resursele de competență pentru a continua această evoluție, cu siguranță vom putea vorbi în viitorul apropiat despre un rol mai important al țării noastre pe plan european și mondial și despre mai multe oportunități de investiții care să creeze locuri de muncă și salarii la standarde apropiate de cele occidentale.
Ştirile orei
cred ca iti este rusine sa le arati articolul...
puterea de cumparare creste atunci cand cu aceeasi suma se pot cumpara produse si servicii mai multe...
in cazul nostru degeaba s-a adaugat indicele de inflatie la pensii,de exemplu,pentru ca desi este o suma mai mare a veniturilor se pot cumpara produse mai putine...
dar se compenseaza.....facem autostrada spre Alexandria...