De unde crestere economica in 2014?
Chiar daca se va mentine un ritm ridicat de crestere a exporturilor, si pe seama refacerii graduale a cererii pe pietele externe, in 2014 gandim transferul gradual pe motorul cerere interna. In fapt, pe un mix intre consum, investitii private si publice si export.
In 2014, cresterea economica va veni din cateva masuri de stimulare a sectorului privat si din restructurarea/ stimularea unor companii de stat: scheme de garantii de stat si ajutoare de stat de 440 milioane euro, în special prin noua schemă de garanţii pentru IMM-uri în cuantum de 2 miliarde lei (poate fi extinsa pana la 4 miliarde lei); sprijinirea producatorilor agricoli prin alocarea de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale a sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si 0,6 miliarde lei, reprezentand plati nationale directe complementare in sectorul vegetal; scheme de ajutor de stat în domeniul auto şi pentru investitiile creatoare de locuri de muncă. Este primul an din perioada data cand se respecta prevederea legala ca minimum 0,4% din PIB sa fie alocat din buget pentru finantarea IMM-urilor. Masurile privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit pe profitul reinvestit vor stimula si ele cresterea economica, investitiile si crearea de locuri de munca.
Stimularea cresterii economice are loc si prin cresterea investitiilor publice: acordarea unor imprumuturi nete de 4 miliarde RON în prima jumătate a anului 2014 şi 3 miliarde Ron în a doua jumătate a anului 2014; cresterea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale; finanţarea programelor de investitii la nivelul autorităţilor locale, de la 14,6 miliarde lei în anul 2013 la 18,4 miliarde lei în anul 2014, respectiv o creştere de 26%; creşterea formării brute de capital fix va fi de 4,0%.
In curs de implementare este si pachetul de stimulare a cererii pe baza cresterii veniturilor disponibile ale populatiei. Reducerea TVA la paine este un proiect reusit si va fi continuat cu reducerea TVA la carne. Cresterea pensiilor cu 3,76%, cresterea salariului minim cu 12,5%, cresterea venitului minim garantat cu 4,5%, cresterea tintita a salariilor bugetarilor (medicilor rezidenti si profesorilor debutanti). Mai intra in economie in 2014 peste 2 miliarde ron despagubiri pentru plata salariilor taiate si 900 milioane ron despagubiri restituirea proprietatii si CEDO.
Ştirile orei
poate fi un mic indrumar pentru tinerii profesori care vor sa ajunga consilieri intr-un guvern al Romaniei
"Asa ca in articolul de azi de pe Contributors, Dl. Socol presteaza din greu la lustrul dosului Prim-Ministerial. Dati-mi voie sa citez:
“Efectul Ponta, poate fi definit ca o rezultantă a unei schimbări de paradigmă, un proces de ancorare a unor anticipatii pozitive privind reluarea sustenabila a cresterii economice in Romania”...
“Efectul Ponta a inceput in 2012 cu transferul dinspre ajustarea cantitativa spre ajustarea fiscala calitativa”...
“Efectul Ponta inseamna asezarea pieselor intr-un puzzle ce presupune viziune macroeconomica.”
“Efectul Ponta incumba stabilitatea si chiar coabitarea politica, refacerea credibilitatii externe (intr-o luna, vizite externe in capitale importante ale lumii cat alti prim ministri in 2-3 ani, consfintind, de fapt, iesirea din izolare a României) si schimbarea perceptiei privind potentialul macroeconomic al Romaniei.”
Efectul Ponta trebuie să continue.”
Dati si voi un share, un link acolo la articolu omului, sa vada stapane-su cat presteaza .....
noi stim ca sotia lucreaza la ASF,pe bani multi...
noi stim ca USL se va rupe..
noi stim ca va vor ajuta UDMR si tradatorii din partide..
(pentru voi sunt purtatori de interes national,stim)
ce nu stiam,era chestia asta cu motorul,cu mixul...
ne-ai luminat..
multumim