ACL pe model Băsescu – presiune pe instituţiile statului
Discipolii Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au învăţat suficient de la maestrul lor într-ale politicii. Când epuizezi mijloacele instituţionale şi legale, apelezi la varianta presiunii pe care o exerciţi cu insistenţă asupra instituţiilor care nu îţi permit să-ţi faci jocurile politice. ACL a intrat astfel într-o spirală extrem de pericoloasă – astăzi atacă Avocatul Poporului, mâine există riscul să pună sub paranteze Constituţia.
Mult zgomot pentru nimic. Cam aşa poate fi caracterizat demersul disperat al celor din ACL privind pichetarea sediului Avocatului Poporului. Cum acţiuni constructive sau un proiect de ţară sunt concepte străine liberalilor şi democrat-liberalilor, liderii celor două partide au înţeles să exploateze în continuare o temă care nu are relevanţă pentru cea mai mare parte a electoratului. În fond, populaţia aşteaptă de la aşa-zisa alianţă de dreapta o agendă alternativă la actuala guvernare, nicidecum acelaşi bruiaj cu iz conflictual de care românii au tot avut parte în ultimii 10 ani.
"Alianţa Creştin-Liberală va picheta zilnic sediul Avocatului Poporului, din strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, Bucureşti, începând de luni, 8 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00. ACL protestează astfel împotriva adoptării O.U.G. nr.55./2014 privind migraţia aleşilor locali", se arată într-un anunţ remis, duminică, agenţiei Mediafax.
Comunicatul ACL este de-a dreptul rizibil. În afara câtorva membri ai celor două partide, este cât se poate de evident că acţiunea pusă la cale de Iohannis şi Blaga nu va trezi interesul românilor. Nu mai punem la socoteală că demersul ACL este programat pentru miezul zilei, când cea mai mulţi dintre români sunt la muncă şi nu au timp de acţiunile ridicole ale liderilor Dreptei.
De remarcat totuşi că planul celor de la ACL seamnă izbitor cu modelul pe care Traian Băsescu l-a consacrat pe scena politică. Şeful statului a utilizat frecvent presiunea publică pentru a-şi atinge obiectivele politice. Spre exemplu, tema fraudării alegerilor a fost parte componentă a discursului lui Traian Băsescu tocmai pentru a crea presiune publică şi pentru a obţine mobilizarea maselor. Imediat după instalarea la Cotroceni, teza fraudării scrutinului a fost abandonată, fără ca şeful statului să aducă vreo probă convingătoare în susţinerea acuzaţiilor pe care le-a lansat în spaţiul public.
În altă ordine de idei, discipolii Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au învăţat suficient de la maestrul lor într-ale politicii. Când epuizezi mijloacele instituţionale şi legale, apelezi la varianta presiunii pe care o exerciţi cu insistenţă asupra instituţiilor care nu îţi permit să-ţi faci jocurile politice. ACL a intrat astfel într-o spirală extrem de pericoloasă – astăzi atacă Avocatul Poporului, mâine există riscul să pună sub paranteze Constituţia, Parlamentul, Justiţia sau orice altă instituţie din arhitectura statului.
În acest context, trebuie reiterat că motivaţia ordonanţei este cât se poate de simplă. Cea mai mare parte a aleşilor PNL au obţinut mandatele ca membri USL, iar acum au trădat electoratul şi au pactizat cu PDL, adică exact cu acel partid pe care românii l-au sancţionat aspru la vot în alegerile parlamentare din decembrie 2012. Cu alte cuvinte, după ce liberalii au beneficiat de forţa de tracţiune a PSD în cadrul USL, au schimbat cu seninătate macazul.
Cu siguranţă însă că, dincolo de presiunile la care ACL încearcă să supună instituţia Avocatului Poporului va oferi, clarificările vor veni. Însă ţinând cont că ordonanţa în cauză nu încalcă în niciun fel Constituţia sau legile în vigoare, este strict o problema de timp până când răspunsul Avocatului Poporului va destructura încercările furibunde ale Opoziţiei de a deturna acest subiect.