Când totul are o limită – Iohannis consideră impertinenţă să fie întrebat ceva despre Constituţie
A cunoaşte Constituţia intră în „fişa postului” unui candidat la preşedinţie. Din moment ce Klaus Iohannis nu reuşeşte să treacă nici măcar acest test simplu, ce pretenţii pot avea românii ca, în ipoteza în care el va ajunge la Cotroceni, va fi în măsură să îşi înscrie mandatul în coordonatele respectării literei şi spiritului Legii Fundamentale?
Sâmbătă, la Braşov, s-a consumat un nou episod care a arătat limitele evidente ale candidatului ACL la Preşedinţia României. Mai concret, Klaus Iohannis s-a făcut pur şi simplu de râs când nu reuşit să răspundă unei întrebări banale adresată de un jurnalist. Preşedintele PNL a fost întrebat câte articole cuprinde Constituţia României, câte se referă la instituţia prezidenţială şi ce prevederi cuprinde primul dintre acestea. ”Nu răspund la astfel de provocări. Eu sunt obişnuit să pun eu întrebările în calitatea mea de dascăl. Dacă aveţi întrebări politice cu mare plăcere”, a sunat replica total neinspirată a candidatului ACL.
Citeşte şi: Alegeri Prezidenţiale 2014: Din misterele candidatului Iohannis – aeroportul din Sibiu
Nouă bâlbă a edilului sibian nu este nici pe departe singulară. De la intrarea în competiţia prezidenţială, Klaus Iohannis a fost protagonistul nefericit a mai multor episoade care au demostrat că liderul PNL nu este altceva decât un nume poleit, un ambalaj bine „împachetat”, dar care este lipsit de substanţă şi care nu reuşeşte să convingă.
Practic, cu mai puţin de o lună de zile până la startul campaniei electorale, Klaus Iohannis nu numai că nu pare nicidecum o alternativă credibilă, dar nici măcar nu reuşeşte să se ridice la nivelul aşteptărilor minimale, specifice unui candidat care aspiră la cea mai înaltă funcţie de reprezentare la nivelul statului.
Fiindcă un lucru trebuie spus foarte clar – a cunoaşte Constituţia intră în „fişa postului” unui candidat la preşedinţie. Din moment ce Klaus Iohannis nu reuşeşte să treacă nici măcar acest test simplu, ce pretenţii pot avea românii ca, în ipoteza în care el va ajunge la Cotroceni, va fi în măsură să îşi înscrie mandatul în coordonatele respectării literei şi spiritului Legii Fundamentale?
Săptămâna trecută, când s-a auto-intitulat politruc, Klaus Iohannis a încercat să dreagă busuoicul, invocând un aşa-zis experiment didactic. Acum, când edilul sibian este prins din nou în ofsaid, el face apel la formaţia sa de profesor pentru a încerca să scape din situaţia delicată în care singur s-a plasat. Nu trebuie să fii un fin cunoscător al scenei politice pentru a înţelege că toate aceste gafe corodează constant din credibilitatea preşedintelui PNL, aspirant la fotoliul de la Cotroceni.
Iar cum erorile de parcurs ale edilului sibian se înmulţesc, electoratul de dreapta ridică în mod firesc semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Klaus Iohannis de a le reprezenta interesele. Marea problemă pentru liderul PNL este aceea că, în aceste săptămâni de la anunţarea candidaturii, nu a reuşit să vină în faţa partidului, a partenerilor din ACL şi a românilor în general cu un proiect de ţară sau cu o viziune alternativă.
În actualul context, schimbarea produsă la vârful PNL, prin puciul orchestrat de Klaus Iohannis căruia i-a căzut victimă tocmai Crin Antonescu, se va dovedi a fi cea mai păguboasă strategie pusă la cale fruntaşii liberali. Anunţat drept figura mesianică a Dreptei, Klaus Iohannis se dezumflă pe zi ce trece, întregind imaginea eşecului Dreptei, şi aşa extrem de divizată.