Adio angajamente: Iohannis anunță că va continua scandalul politic de tip Băsescu
Klaus Iohannis nici nu a preluat prerogativele de președinte al țării și deja se clatină ca o trestie bătută de vânt sub presiunea baronilor din propriul partid, care știu foarte bine că nu pot aștepta alegerile din 2016 pe băncile opoziției.
“Toată lumea vrea să fie de partea câștigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament”, declară Klaus Iohannis, pentru agenția Reuters și cuvintele sale cad ca o sentință grea peste iluziile multor români ce au ieșit prima oară la vot în ultimii ani, sperând într-un candidat antisistem. Această sentință marchează fără dubii sfârșitul oricăror iluzii cu privire la promisiunile și discursul candidatului Iohannis înainte de întorsătura spectaculoasă din 16 noiembrie. Să remarcăm doar că se simplifică nepermis problema când se consideră că Iohannis a câștigat alegerile doar prin promisiunea de a combate corupția sau prin angajamentul dărâmării Guvernului Ponta, așa cum comentează Reuters.
Citeşte şi: CTP îl CRITICĂ pe Iohannis după declaraţia privind preluarea puterii: Un mesaj de natură leninistă
Coabitarea cu un premier de altă culoare a fost de fapt un subiect ocolit cu grijă atât în dezbateri cât și în celelalte luări de poziție, tocmai pentru că orice concluzie în acest sens ar fi riscat să contrazică flagrant restul discursului promovat de candidatul ACL. Să reluăm, cât mai concis: Iohannis a făcut un apel cât se poate de clar la români să nu dea toată puterea unui singur partid, apel care i-a și adus marea majoritate a votanților anti-sistem. Tot Iohannis a avut precizări extrem de clare împotriva traseismului politic. Cât despre lupta anticorupție, dincolo de încordări de mușchi către Akos Mora și Varujan Vosganian, să menționăm tăcerea absolută față de ancheta penală ce-l privește chiar pe fostul său șef de campanie și co-președinte al noului PNL, domnul Vasile Blaga. Despre colegii din conducere numai de bine, carevasăzică...
Acum toate acestea se încadrează la categoria ”electorale”, subcategoria ”și altele”. Klaus Iohannis nici nu a preluat prerogativele de președinte al țării și deja se clatină ca o trestie bătută de vânt sub presiunea baronilor din propriul partid, care știu foarte bine că nu pot aștepta alegerile din 2016 pe băncile opoziției. Adio vise pentru ”generația Facebook”, adio speranțe pentru societatea civilă, atâta câtă a mai rămas cu adevărat independentă și liberă de influențe ”pe orizontală și prin persuasiune”. Mai ales pentru tinerii al căror debut electoral s-a grefat pe propaganda pernicioasă care i-a făcut să creadă că istoria României a început în 2012, cu o lovitură de stat, abandonarea iluziilor iohannist-macoviste legate de o ”politică altfel” și revenire la regulile nemiloasei realpolitik riscă să fie un șoc suficient de brutal încât să îngroașe rândurilor absenteiștilor politici.