Singura șansă a lui Iohannis să iasă cu obrazul curat din dosarul cu ANI
Deși pe parcursul campaniei electorale, Klaus Iohannis a susținut că nu există șanse ca verdictul ICCJ să întoarcă decizia Curții de Apel în privința incompatibiltiatii sale, decizia luată marți de Înalta Curte demonstrează contrariul.
ICCJ a admis recursul și a decis ca judecata efectivă a dosarului să înceapă pe 14 ianuarie, fapt care lasă deschisă de principiu posibilitatea unui verdict nefavorabil președintelui ales.
Problemele lui Klaus Iohannis cu ANI au început în aprilie 2013 când Agenția a făcut o sesizare penală la Parchetul General pe numele edilului sibian pentru conflict de interese deoarece a încălcat legea privind Statutul aleşilor locali. Potrivit instituţiei, Klaus Iohannis a ocupat simultan funcţia de primar şi pe cea de reprezentant al Primăriei în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, începând cu august 2010 şi la SC Piete SA, din aprilie 2009. Liderul liberal a contestat atunci decizia ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care, în toamna anului trecut, a dispus anularea raportului de incompatibilitate. ANI a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, urmând ca dosarul să fie judecat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, între renunțarea la mandat și imunitatea Constituției
Pe parcursul campaniei electorale Klaus Iohannis s-a disculpat afirmând de fiecare dată când a avut ocazia că ANI a realizat o „interpretare excesivă a legislaţiei” şi că nu se află într-o situaţie de conflict de interese. În ciuda dosarului de incompatibilitate aflat pe rol la ÎCCJ, liberalul a câștigat alegerile prezidențiale, ceea ce a pus într-o situație delicată sistemul juridic din țara noastră. Astfel că, după amânări repetate, pe parcursul campaniei electorale și după anunțarea rezultatelor alegerilor, marți, instanța a admis judecarea pe fond a recursului, stabilind primul termen pentru data de 14 ianuarie.
Sigur, în acest moment, intervine discuția despre imunitatea prezidențială și despre măsura în care aceasta ar trebui să determine sau nu suspendarea procesului aflat pe rolul ICCJ. Făcând însă abstracție de această dispută, vizavi de care chiar și specialiștii în drept au opinii vădit contrare, ceea ce este clar este că singura situație în care viitorul șef al statului poate ieși cu obrazul curat din dosarul instrumentat de ANI este în cazul în care Curtea Constituțională va decide neconstituționalitatea articolului din Legea 161/2003 în baza căreia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali, printre care și pe Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Decizia ICCJ la incompatibilitatea lui Iohannis. Oricum ar da-o, nu e bine
În acest dosar, întocmit la sesizarea primarului din Tuzla, Curtea a analizat articolul din lege în data de 7 octombrie, însă a amânat pronunțarea unei soluții până la 3 noiembrie. În ziua în care ar fi trebuit să emită o decizie, Curtea Constituțională a decis repunerea cauzei pe rol și discutarea acesteia în data de 9 decembrie.
Dacă CCR va decide să accepte sesizarea în discuție, atunci finalul dosarului în care ANI îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate nu poate fi decât favorabil președintelui ales. Dacă însă CCR va avea o decizie de respingere, atunci dosarul de la ICCJ s-ar putea soluționa de o manieră nefavorabilă lui Klaus Iohannis, pronunțarea verdictului atârnând de interpretarea pe care judecătorii o vor da imunității sale prezidențiale.