Adio, PNL!
Fără a ne ascunde după deget, noul PNL va însemna de fapt PDL-ul din prezent, renăscut și condus în linii mari de aceiași oameni care au tăiat pensii și salarii, fapt care va reprezenta victoria supremă a lui Vasile Blaga în fața foștilor săi adversari politici din USL-ul inițial.
Alegerile prezidențiale au trecut și odată cu ele și nevoia opoziției din România de a se mai prezenta drept Alianța Creștin Liberală, formulă aleasă de PDL și PNL pentru a susține un candidat comun. În schimb, de luni, în spațiul public românesc și-a făcut apariția noul PNL, formațiune politică rezultată din fuziunea celor două partide de dreapta, condus în prezent de doi co-președinți și care, în ciuda numelui, își revendică o doctrină populară.
Trecând peste structura sa actuală, o veritabilă struțo-cămilă în care s-a dorit păstrarea neatinsă a funcțiilor tuturor liderilor liberali și democrat-liberali, mai interesant este cum vor evolua lucrurile în noul PNL mai ales din perspectiva relațiilor de putere. În fond, în câteva luni formațiunea va trece printr-un congres care teoretic trebuie să mai subțieze aparatul de conducere, care evident nu este viabil pe termen lung pentru un partid puternic.
Însă, așa cum se prezintă situația în prezent, avantajul este deținut de oamenii lui Vasile Blaga, care sunt pe cale să dea o lovitură grea noilor lor colegi. Înainte de fuziune, diferența fundamentală dintre PNL și PDL era reprezentată tocmai de organizarea superioară de care partidul condus de Vasile Blaga beneficia, ea atârnând greu acum după fuziune. În vremea în care se aflau la putere, Blaga s-a îngrijit de construcția unui aparat de partid puternic, capabil să supraviețuiască și în opoziție și cu un spirit de corp extrem de bine dezvoltat.
Acum, după fuziune, este greu de crezut că această mașinărie va înceta să funcționeze, în realitate ea reprezentând un buldozer ce va fi utilizat pentru a-i da la o parte pe foștii liberali de la conducerea noului partid ce poartă numele de PNL. Liderul PDL este unul din cei mai buni organizatori politici din România și se pare că acum, după câștigarea alegerilor, va avea cam toată puterea în noul mare partid de dreapta din țara noastră. Faptul că Buldogul și-a arătat în campanie colții împotriva anumitor liberali și nimeni din anturajul lui Klaus Iohannis nu i s-a opus arată cât de puternic este în realitate Vasile Blaga în raport cu liderii partidului care a dat totuși viitorul președintele al României.
În următoarele luni vom vedea cum Blaga și foștii democrat-liberali ce formează în jurul său un grup compact vor deveni din ce în ce mai puternici în raport cu foștii membri PNL. Şi nu va fi deloc surprinzător dacă noua conducere rezultată după congresul marelui partid de dreapta va fi dezechilibrată în favoarea liderilor proveniți din rândurile PDL și loiali lui Vasile Blaga.
Fără a ne ascunde după deget, noul PNL va însemna de fapt PDL-ul din prezent, renăscut și condus în linii mari de aceiași oameni care au tăiat pensii și salarii, fapt care va reprezenta victoria supremă a lui Vasile Blaga în fața foștilor săi adversari politici din USL-ul inițial. În final, nu PDL-ul va fuziona PNL ci fostul partid condus de Vasile Blaga va acapara puterea în noul PNL, împlinid astfel visul politic al lui Traian Băsescu, acela de a crea o singură formațiune mare de dreapta în care foștii liberali să își piardă cu totul identitatea.
Ştirile orei
Ponta-Iohannis=46/54
s-a terminat cu amnistia
s-a terminat cu imunitatea continua
Ponta este in concediu
Palada,Sultanescu,Casalotul T au mai infrant,inca o data...