Afacerile oneroase ale familiei Băsescu. Azi, despre iubitul Ioanei Băsescu
Pe fondul dezvăluirilor legate de modul în care familia lui Traian Băsescu a reuşit să achiziţioneze celebrul teren de 300 de hectare din comuna Nana, au început să iasă la lumină din ce în ce mai multe detalii legate de afaceri pe care diferiţi apropiaţi de-ai preşedintelui le-au desfăşurat în ultimii ani.
Dincolo de încrengătura de relaţii din jurul terenului din judeţul Călăraşi, se pare că toate afacerile mari în care au fost implicaţi apropiaţi de-ai familiei prezidenţiale abundă în coincidenţe şi întâmplări cel puţin ciudate.
Unul din cele mai noi cazuri prezentate în mass-media din ţara noastră este legat de actualul iubit al Ioanei Băsescu, avocatul bucureştean Petru Radu Pricop. Aşa cum reiese dintr-o anchetă realizată de cei de la Lumea Justiţiei, domnul Pricop a fost implicat în ultimii doi ani în soluţionarea extrem de rapidă a unui caz legat de nişte despăgubiri, în discuţie fiind vorba despre un teren retrocedat de statul român în oraşul Ştefăneşti, din judetul Argeş.
Terenul de 90 de hectare a constituit subiectul unei chemări în instanţă înregistrate pe 9 decembrie 2011 la Curtea de Apel Piteşti, cei patru reclamanţi reprezentaţi de Radu Pricop cerând despăgubiri din partea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Instanţa a stabilit data de 18 ianuarie 2012 ca primă înfăţişare, ocazie cu care s-a dat o decizie de amânare până pe 15 februarie. Atunci de asemenea nu s-a întâmplat nimic, decizia instanţei fiind constituită dintr-o nouă amânare, de această dată până pe 22 februarie. Ca din senin, la această a treia înfăţişare instanţa admite acţiunea şi obligă ANRP-ul să plătească reclamanţilor despăgubiri în valoare totală de 44 de milioane de lei, conform unui Raport de Evaluare întocmit de o firmă din Bucureşti. Un prim element al întregii afaceri este acela că evaluarea pe baza căreia Curtea de Apel Piteşti a decis valoare despăgubirilor a fost făcută de o firmă bucureşteană controlata de Cristian Paul, soţul Andreei Paul Vass, fosta consilieră a premierului Emil Boc şi actual lider PDL.
Aşa cum era normal, reprezentanţii ANRP au depus un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care, după doar două înfăţişări, decide pe 28 noiembrie 2012 că recursul este nefondat şi confirmă definitiv şi irevocabil decizia Curţii de Apel Argeş. Cu alte cuvinte, în mai puţin de douăsprezece luni, avocatul Radu Pricop a obţinut un verdict irevocabil pe o problemă care, în alte cazuri similare, se judecă ani de zile şi de pe urmă căruia va obţine mai mult ca sigur o parte importantă din despăgubiri. Desigur, faptul că Pricop, unul din puţinii avocaţii care au obţinut de-a lungul anilor sute de milioane în despăgubiri de la statul român, are o relaţie cu fiica cea mare a lui Traian Băsescu nu mai poate fi interpretat în acest caz ca o simplă coincidenţă. În plus, dincolo de relaţia pe care o are cu Ioana Băsescu, Radu Pricop a fost asociat şi cu fiica cea mică a lui Traian Băsescu. În 2007 el a reprezentat-o pe EBA într-un proces de calomnie în care mezina preşedintelui dăduse în judecată două publicații care scriseseră că s-ar fi drogat cu cocaina.
Se pare că Traian Băsescu ştie foarte bine ce vrea pentru fiicele sale, şi anume soţi întreprinzători, capabili să facă mulţi bani extrem de rapid. Faptul că atât soţul Elenei cât şi actualul iubit al Ioanei Băsescu fac parte din anturajul preşedintelui nu poate reprezenta doar o coincidenţă fericită. Mai degrabă, în jurul liderului de la Cotroceni s-a constituit o veritabilă camarilă, în care toată lumea mai mult sau mai puţin înrudită cu Traian Băsescu are enorm de câştigat în maniere mai mult sau mai puţin cinstite.