ALEGERI PREZIDENȚIALE. Teodor Meleșcanu, promisiuni electorale
Teodor Meleşcanu, candidat independent la preşedinţia României, a declarat, vineri, la Bacău, în cadrul unei întâlniri avute cu personal medical din judeţele Bacău şi Neamţ, că vizează ''introducerea unui pachet suplimentar de asistenţă medicală, care să permită accesul mai larg al asiguraţilor la sistemul privat din domeniu".
''Avem deja o reţea privată medicală care are avantajul de a oferi condiţii mai bune, medici şi personal de specialitate mai bine plătiţi, dar care, în prezent, nu este accesibilă decât oamenilor care au un anumit nivel de venituri. Aceştia sunt foarte puţini. De aceea după părerea mea singura soluţie mai rapidă pe care o putem adopta este ca din contribuţia pe care oamenii o dau în mod obişnuit pentru sănătate de 14 la sută, 7 la sută angajatul şi 7 la sută angajatorul, o parte să fie dedicată unui pachet privat de sănătate care să permită oamenilor, în contextul aceloraşi bani pe care îi plătesc, un acces şi la sistemele private mult mai performante decât cele din unităţile medicale de stat", a spus Teodor Meleşcanu.
El a subliniat că această preocupare a sa porneşte de la faptul că în opinia sa ''în prezent sănătatea este o problemă de securitate naţională".
''Securitatea naţională a României nu mai este doar concentrată pe apărarea împotriva unui atac din exterior. Ea înseamnă acum securitatea cetăţenilor. Ori cu un sistem de sănătate aşa cum este în prezent cel din ţară, dominat de penurie de medici şi asistenţi medicali, dar şi de grave dificultăţi manageriale în sistemul de stat, suntem în faţa uni grav pericol la adresa securităţii României. De aceea, consider că se impune cu prioritate iniţierea unei asemenea reforme pe care mi-am propus să o susţin cu prioritate, dacă voi fi ales preşedinte", a menţionat Meleşcanu.
El a mai precizat că intuieşte după expunerea intenţiei sale şi faptul că ''oamenii din mediul medical-sanitar doresc o reformă în domeniu" iar aceasta îl încurajează în demersul său.
Teodor Meleşcanu a mai subliniat faptul că propunerea sa face parte din panoplia de partituri a unui ''preşedinte dirijor", postură din care doreşte să ''limpezească toate aceste eforturi cacofonice din societatea românească pentru a le reuni într-o melodie frumoasă, tonifiantă pentru speranţele românilor într-un viitor cu şansă la prosperitate".
''Doresc, dacă voi fi ales, să îmi exercit funcţia de preşedinte într-o colaborare strânsă, prietenească şi solidară cu premierul, dar cu respectarea întocmai a legislaţiei. Voi sprijini organele de specialitate, fie că este vorba de ANI, DIICOT, DNA ori alt organism instituţional (...). Voi veghea ca magistraţii, instanţele, organismele de specialitate să facă treaba aşa cum trebuie, dar numai pe legi", a mai spus Teodor Meleşcanu.
El a menţionat faptul că şi în continuare campania sa electorală o va derula atipic faţă de principalii contracandidaţi.
''Toţi ceilalţi competitori adună lumea pe stadioane, în pieţe, la concerte, eu nu am această posibilitate, nici ca structură, nici ca putere financiară. Atunci campania mea este total diferită în sensul că mă duc eu să stau de vorbă cu oamenii, nu îi adun ca să le spun ceea ce gândesc eu. Sunt mai puţini oamenii pe care îi întâlnesc dar aceştia după ce stau liniştiţi de vorbă cu mine pleacă cu o anumită convingere pe care o vor mărturisi şi altora tot în discuţii libere, oneste, pe când pe un stadion este lume multă. Nu ştiu din mulţimea aceea câţi vor vota cu cel de la tribună", a subliniat Teodor Meleşcanu.
Potrivit declaraţiei sale făcute pentru Agerpres, campania sa electorală o va continua sâmbătă la Arad, unde ar urma să se întâlnească cu oameni de afaceri iar duminică la Oradea, unde va merge la Sărbătoarea oraşului. Temele principale pe care le va aborda în cadrul întâlnirilor electorale vor fi axate, pe lângă promovarea iniţiativei sale de reformă în domeniul medical, şi reducerea Parlamentului la 324 de membri, diminuarea mandatului preşedintelui la patru ani şi susţinerea necesităţii unui program de revizuire, prin modernizare, a Constituţiei, ''aducerea ei la stadiul în care se află România astăzi"