DNA cere reţinerea deputatului Ion Diniţă. Comisia Juridică ezită
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor nu a dat niciun fel de aviz, marti, in legatura cu ridicarea imunitatii deputatului PC Ion Dinita, intrucat nu a existat cvorum.
Astfel, pentru ca numarul necesar de voturi nu a fost intrunit, plenul Camerei va decide daca incuviinteaza sau nu cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Ion Dinita, care este implicat in dosarul lui Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov.
Procurorii anticoruptie au cerut retinerea deputatului PC de Brasov pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul care il vizeaza pe Aristotel Cancescu.
Vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a spus ca au existat 9 voturi pentru incuviintarea retinerii si, ulterior, arestarii preventive a lui Dinita, in timp ce 13 deputati au votat impotriva. Nica a subliniat ca erau necesare cel putin 14 voturi pentru sau impotriva ridicarii imunitatii, respectiv jumatate plus unu din totalul membrilor comisiei. "Nu a fost intrunit numarul necesar de voturi privind arestarea domnului Dinita", a declarat vicepresedintele Comisiei Juridice, care a condus sedinta.
El a adaugat ca membrii comisiei vor redacta un raport, pe care il vor trimite Biroului Permanent, in care vor preciza ca plenul Camerei Deputatilor "este suveran sa decida daca se va incuviinta arestarea" lui Ion Dinita.
Plenul Camerei Deputatilor se va pronunta in cazul ridicarii imunitatii lui Dinita pe 20 octombrie, prin vot secret cu bile.
DNA a cerut Parlamentului, vinerea trecuta, sa avizeze retinerea si ulterior arestarea preventiva a deputatului Ion Dinita, in acelasi dosar in care este cercetat Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov.
Deputatul Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.
In documentele din dosar, anchetatorii subliniaza ca firma SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre companiile "de casa" ale CJ Brasov, "calitate" rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioara a pretului -, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, este cercetat in libertate, sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie privind atribuirea preferentiala de contracte pe bani publici, potrivit unei decizii luate marti seara de instanta suprema.