ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 Victor Ponta: Am votat pentru că în 2014 se schimbă şi România şi Europa
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că a votat pentru schimbarea în bine în România, dar şi în Europa.
„Ştiu foarte bine regulile, nu am voie să spun cu cine am votat. Am votat pentru faptul că în 2014 se schimbă şi România şi Europa. Şi cred că România se va schimba în mai bine. Cu siguranţă, cei care doresc să fie implicaţi vor veni la vot. Mă aştept ca schimbările să fie în bine. Acest an este anul tuturor schimbărilor. Miza este uriaşă de fiecare dată, miza este extraordinar de importantă, cine va conduce Europa, cine va conduce România”, a declarat premierul Victor Ponta.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. În cursa pentru un mandat de europarlamentar au intrat 572 de candidaţi, din partea a 15 formaţiuni politice - Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL,UDMR, PDL, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD, Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul România Mare, Partidul Verde, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptăţii Sociale şi Partidul Ecologist Român - şi opt candidaţi independenţi.
Partidele figurează pe buletinul de vot în ordinea următoare: PDL, PMP, UDMR, Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD, PP-DD.
Independenţii sunt înscrişi începând cu poziţia 16: Georgiana- Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.
ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014. Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. În Bucureşti vor fi 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 274, în sectorul 4 - 178, în sectorul 5 - 196, iar în sectorul 6 - 233.
Potrivit ultimei informări a AEP, numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente este de 18.222.350.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua votării inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
"Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară", a precizat BIROUL ELECTORAL CENTRAL (BEC).
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În listele electorale suplimentare sunt trecuţi şi alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă sau din copia de pe aceasta existentă la secţia de votare.
Alegătorii trebuie să prezinte, la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau paşaport diplomatic electronic, în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaport de serviciu, paşaport simplu sau paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.