Și România poate face trenuri de mare viteză
Prin intermediul unor proiecte ambițioase precum realizarea primului tren electric de mare viteză, România dovedește că are resurele necesare să se dezvolte într-o industrie competitivă la nivel internațional.
Hyperion, căci așa a fost denumită garnitura, este primul tren electric de mare viteză conceput și realizat în țara noastră. Este un motiv de mândrie pentru România faptul că, pe lângă aspectul impresionant și tehnologia de ultimă generație, trenul Hyperion este comparabil, din toate punctele de vedere cu garnituri din țări precum Franța, Germania, cu excepția faptul că realizarea primului tren electric fabricat în România a avut un cost de producţie mai mic decât cel al trenurilor similare din Europa.
Ieri a fost prima ieșire la rampă a garniturii Hyperion, iar prima cursă a fost între Craiova și București, urmând ca acest traseu să fie efectuat de trei ori pe săptămână, după cele două luni de zile în care trenul va fi testat de către CFR Călători. Premierul Victor Ponta a făcut parte dintre primii români s-au bucurat de călătoria cu primul tren electric fabricat în România. "Am promis în urmă cu o lună că vin și facem primul drum cu un tren electric românesc, un tren care arată mai bine ca orice tren din Germania, Franța sau America și sunt absolut convins ca de la Craiova vor pleca foarte multe trenuri moderne. Am văzut că facem și locomotive, după 24 de ani, se fac trenuri de care suntem mândri și eu o sa fiu mândru să merg cu trenul făcut la Craiova, la Softronic, în toata Europa", a afirmat premierul Victor Ponta.
Prin intermediul unor proiecte ambițioase precum realizarea primului tren electric de mare viteză, România dovedește că are resurele necesare să se dezvolte într-o industrie competitivă la nivel internațional. Generalizând, industria reprezintă pentru România un motor de creștere economică și o soluție de dorit pentru reducerea șomajului. "O concluzie a acestor zile, ca prim-ministru care a văzut foarte multe unități economice: România are o puternică creștere industrială. Avem în țară foarte multe companii, mai puțin cunoscute, dar care angajează foarte mulți români", a declarat Victor Ponta.
Realizarea proiectului companiei Softronic Craiova a durat din 2009 până anul trecut, atunci cand Hyperion a fost finalizat, iar rezultatul merită toată aprecierea noastră. De asemenea, trenul este astfel gândit încât sistemul de alimentare bi-sistem permite folosirea garniturii și în alte țări.