Alimente de care MEDICII NUTRIŢIONIŞTI nu s-ar atinge NICIODATĂ
Multe alimente considerate sanatoase ascund mari pericole. Nutritionistii avertizeaza ca orezul expandat sau sosurile pentru salate contin ingrediente extrem de nocive, care iti pot provoca boli grave
Iată câteva dintre produsele de care specialiştii în nutriţie nu s-ar atinge niciodată:
1. Rondelele crocante de orez expandat
Deşi foarte multe persoane le integrează în diete, deoarece conţin puţine calorii, feliile crocante de orez expandat au un indice glicemic foarte mare, ceea ce le transformă în adevăraţi carbohidraţi, ce vor creşte nivelul de zahăr în sânge foarte mult.
2. Sosurile pentru salate
Fără grăsimi, sosurile pentru salate sunt un exemplu perfect de mâncare sănătoasă. Salata se combină cel mai bine cu oţetul, care ajută la controlul de zahăr din sânge şi cu uleiuri vegetale (pline de acizi graşi esenţiali şi, uneori, antioxidanţi). Cu toate acestea, multe restaurante folosesc tot felul de sosuri, pentru asezonarea salatelor, sosuri care conţin grăsimi, zahăr sau sirop de fructoză de porumb.
3. Seitanul
Seitanul, originar din Asia, este un substitut de carne comun pentru mâncărurile vegetariene. Spre deosebire de mulţi alţi înlocuitori ai cărnii, seitanul nu este derivat din soia, ci este făcut în întregime din gluten de grâu.
Glutenul de grâu, la rândul său, este o proteină foarte alergenică - se găseste, în mod natural, însă în cantităţi mici în produsele pe baza de grâu. Astfel, consumul de seitan poate prezenta un risc crescut de apariţie a alergiilor sau a intoleranţei la gluten.
4. Anumite tipuri de peşte
Consumul de peşte prezintă un raport risc/beneficiu în ceea ce priveşte grăsimile bune de omega-3 şi cantitatea de mercur pe care o conţine.
Deşi are un conţinut mare de omega-3 grăsimi, rechinul conţine aproape de trei ori cantitatea de mercur pe care o are tonul. Somonul este cel mai bun peşte în ceea ce priveşte acest raport.
5. Soia comercializată
Chiar dacă este lăudată pentru beneficiile sale uimitoare, nu toată soia este bună pentru sănătate. Deşi reduce colesterolul şi este săracă în grăsimi şi proteine, soia poate fi extrem de periculoasa pentru sănătate. Proteinele din soia, izolatul proteic din soia sunt prezente în circa 60% din alimentele procesate de pe piaţă şi s-a dovedit că pot afecta fertilitatea.
Specialiştii în nutriţie atrag, de asemenea, atenţia că 92 la sută din produsele de soia din supermarketuri sunt modificate genetic. Cercetătorii susţin că este indicat să mâncăm soia ecologică şi nu mai mult de trei porţii pe săptămână. Aceasta poate fi înlocuită cu fasole, nuci sau seminţe încolţite, cum ar fi quinoa sau mei.
Sursă: sanatate.bzi.ro