ANCOM: Aproape 90% dintre gospodării au acces la TV
Numărul abonaţilor la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale a atins cifra de 6,6 milioane la 30 iunie 2014, în creştere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, iar cei mai mulţi utilizatori au optat pentru serviciile de televiziune prin cablu, arată ANCOM.
Chiar dacă Facebook a avut un rol foarte important în cea mai recentă campanie electorală, internetul mai are cale lungă până va ajunge la acoperirea televiziunii. În primul semestru al anului, rata de acoperire la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale a ajuns la 89%, conform raportărilor de la furnizori, prelucrate şi publicate de ANCOM.
Citeşte şi: Semnalul TV analogic încetează în iunie 2015, iar ANCOM a scos la licitaţie 61 de licenţe TV digitale
La data de 30 iunie 2014, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,4%, atingând valoarea de 6,6 milioane, faţă de 6,3 milioane la 30 iunie 2013.
Românii preferă cablul
Cei mai mulţi abonaţi continuă să utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului (4,21 milioane), în creştere cu aproape 6% faţă de perioada similară a anului 2013, pe locul secund clasându-se reţelele satelit de tip DTH prin intermediul cărora recepţionau servicii de programe TV unu număr de 2,37 milioane de abonaţi, mai mult cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Citeşte şi: Studiu: Aproape jumătate dintre români au smartphone-ul conectat permanent la internet
În ceea ce priveşte numărul abonaţilor prin tehnologia IP, acesta înregistrează constant creşteri semnificative ajungând astfel la 65.000 de persoane (+42%) la jumătatea acestui an, în comparaţie cu cei 46.000 raportaţi în primele şase luni din 2013.
Potrivit ANCOM, la capitolul distribuţiei abonaţilor între mediul rural şi urban, proporţiile păstrează aceleaşi tendinţe ca şi în anii precedenţi, respectiv 61% din totalul abonaţilor în mediul urban. Cei mai mulţi dintre aceştia (80%) au abonament la cablu.
În mediul rural, proporţia majoritară revine abonaţilor la servicii prin reţele satelit de tip DTH, 62,3% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.
Pe de altă parte, la serviciile de retransmisie a programelor în format digital continuă creşterea observată în ultimele perioade, astfel încât, la 30 iunie 2014, din totalul abonaţilor la serviciile de retransmisie, peste 4 milioane recepţionau programele media audiovizuale în format digital, în creştere cu aproape 9% faţă de perioada similară a anului 2013.
De asemenea, din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere (59%) o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH), urmaţi de abonaţii la cablu (39%) şi abonaţii la IP TV (2%).
Datele ANCOM relevă că, dintre cei peste 4,2 milioane de abonaţi la serviciile de retransmisie prin reţele de cablu, aproape 1,6 milioane beneficiau de servicii în format digital, în creştere cu aproape 16% faţă de jumătatea anului 2013, ceea ce înseamnă o rată de acoperire la nivel de gospodării a acestor servicii, de 21,3%.
Raportul integrat de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România în prima jumătate a anului 2014 a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014.