Entuziasm pe Facebook sau „bagă bani, bagă bani, bagă bani”?
Felix Tătaru, strategul din spatele campaniei lui Iohannis a mizat, mai mult decât orice, pe spaţiul online, pe care l-a folosit drept câmp de luptă anti-Ponta.
Campania electorală s-a teminat, iar românii şi-au ales preşedintele în persoana lui Klaus Iohannis. Însă, ceea ce merită analizat acum este impactul decisiv pe care „generaţia Facebook” l-a avut în influenţarea rezultatului final, dar, mai ales, modul în care tinerii dependenţi de reţele sociale au fost stimulaţi să aleagă una dintre tabere. Vorbim despre entuziasm pe Facebook, un simț civic proaspăt reactivat la nivelul societății românești sau de o strategie bine pusă la punct, care se traduce simplu prin „bagă bani, bagă bani, bagă bani”.
c În timp ce Iohannis îşi conserva şi consolida imaginea de candidat neimplicat în niciun fel de campanie negativă la adresa contracandidatului şi declara public că preferă să piardă alegerile decât să fie „mârlan”, în paralel echipa să de comunicare ducea o agresivă campanie de denigrare şi demonizare a lui Victor Ponta în spaţiul virtual.
Potrivit analizelor media, pe Facebook există 7,2 milioane de utilizatori activi din România. Mare parte dintre aceștia sunt potențiali votanți, iar cu mulți se poate comunica exclusiv prin intermediul rețelei sociale, pentru că nu urmăresc alte surse de mass-media, precum televiziunile. Astfel se explică interesul nemărginit al echipei lui Iohannis pentru rețelele sociale și bugetul enorm pentru online - estimativ, 100.000$ în ziua alegerilor doar pe pagina oficială, pentru creșterea numărului de fani.
Pe 16 noiembrie s-a putut observa o acțiune coordonată de promovare masivă a imaginilor cu cozile de la secțiile de votare din diasporă, având la origine surse clar definite. Datele înregistrate ne duc cu gândul la existența unei investiții enorme în promovare plătită în ultimele zile ale campaniei prezidențiale și în ziua votului, pentru a se oferi vizibilitate pe Facebook mesajelor de mobilizare a electoratului, care făceau referire mai ales la problemele de la secțiile de votare din diasporă.
Îngrijorător rămâne faptul că maestria cu care a fost gestionată campania online a lui Klaus Iohannis a făcut imposibilă depistarea de către tinerii activi pe reţelele sociale a manipulării care a stat la baza întregii mişcări anti-Ponta. Practic, Felix Tătaru a reuşit să bage în capul tinerilor ideile anti-Victor Ponta prin impunerea ideii că este „cool” să fii împotriva candidatului PSD.
În altă ordine de idei, echipa online a lui Klaus Iohannis a reuşit să ducă în derizoriu discuţia cu privire la gradul de calificare al fiecărui candidat pentru funcţia supremă în stat, să ocolească argumentele de tip raţional şi să stimuleze sentimentul de rebeliune şi apartenenţa al tinerilor de pe reţelele de socializare. Cu alte cuvinte, mikey mouse şi hashtag-ul #puiemonta nu sunt decât două dintre stratagemele folosite de echipa lui Iohannis în mediul online pentru a-l demoniza pe Victor Ponta şi a sădi un profund dispreţ şi chiar ura faţă de acesta.
Simplul fapt că tinerii nu au realizat manipularea şi au preluat că atare registrul impus de Felix Tătaru pe reţelele sociale este de natură să tragă un semnal mare de alarmă, iar asta pentru că ei, cei care au cerut respectarea dreptului la opinie şi la vot, au ajuns în punctul în care au instaurat un sistem dictatorial pe reţelele sociale, astfel încât nu era acceptată nicio altă părere în afară de cea împărtăşită de ei.
Ştirile orei
ce stiu este
finalul :Tataru (?): (Palada+Sultanescu+B.Teodorescu)54-46
restul este in categoria:dupa razboi multi viteji se arata...
a se citi in loc de viteji:strategi,prosti,ziaristi