Cât te costă mielul de Paşte anul acesta
Obţinuţi prin incrucişarea oilor româneşti cu rase cunoscute de carne, mieii „exotici” sunt mai mari, au carnea mai aromată şi cu mai puţină grăsime şi sunt din ce în ce mai căutaţi, chiar dacă preţul lor este ceva mai mare.
Majoritatea românilor nu concep sărbătorile pascale fără preparatele tradiţionale din carne de miel. Şi cum agricultura încearcă pe cât posibil să ţină pasul cu timpurile moderne, mulţi crescători s-au adaptat cerinţelor pieţei şi le vând românilor dar şi străinilor atât miei româneşti cât şi metişi obţinuţi din incrucişarea raselor noastre cu rase de carne aduse din străinătate.
Rezultatele sunt spectaculoase iar cererea pentru astfel de miei, în continuă creştere, scrie Adevarul.ro.
Metişi cu rase nemţeşti, austriece sau din Africa de Sud
Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu şi renumit crescător de oi, face încrucişări de câţiva ani buni.
A început cu încrucişarea ţurcanei româneşti cu rasa cap negru german, cu care este deja la a treia generaţie, şi are rezultate foarte bune. „Rezultă un miel care e cu mult mai valoros, structura carcasei e deosebită faţă de ceea ce avem la ţurcană, şi se caută mai bine pentru că ţurcana noastră nu are carnea pe care o au rasele de carne.
Clasificarea carcasei la miel se face în funcţie de mărimea cotletului şi la rasele de carne avem cotletul pe când la ţurcana noastră nu-l avem, nemipunând faptul că sporul în greutate diferă. Dacă la ţurcană avem un spor undeva la 100-150 de grame pe zi, aici am exemplare unde am avut şi 300-350 de grame spor pe zi, dublu faţă de ceea ce avem la rasa noastră", explică Marcel Andrei.
Concret, un miel venit pe lume la începutul lunii ianuarie, din rasa cap negru german, cântăreşte 26 de kilograme, la 2 luni, pe când unul din rasa ţurcană doar 17 kilograme.
Tot la ferma sa, Marcel Andrei a încrucişat ţurcana noastră cu merinos landschaf, care în special în Austria e rasa predominantă pentru carne. Spune că, în comparaţie cu capul negru german, aceasta are are prolificitate mai ridicată. Iar în urmă cu 5 ani, a dat 10.000 de euro pe 10 oi dorper, oaia fără lână originară din Africa. Acestea s-au adaptat ceva mai greu, însă rezultatele sunt acum foarte bune. Iar carnea are un mare plus: gustul nu mai este cel specific, de oaie, ci se aseamănă cu gustul cărnii de vită.
„Am nişte metişi destul de bine dezvoltaţi, dorperul e iarăşi o rasă de carne, însă la dorper e o rasă mai puţin întâlnită în Europa iar carnea nu mai are gustul acela specific de oaie, merge spre carnea de vită", explică Marcel Andrei.
Cât ne costă mielul de Paşti
Pe piaţa românească, mielul din rasa ţurcană se vinde cu 10 lei kilogramul în viu în timp ce metisul de carne, cu 12 lei kilogramul, preţurile fiind aceleaşi şi pe piaţa externă. Carcasa se vinde în ambele cazuri cu 25 de lei per kilogram, preţ care rămâne neschimbat faţă de anul trecut, însă aici crescătorii câştigă prin greutate.
"Avem cap negru german, nu am dat la export rase încrucişate dar pe intern au mers foarte bine, se fac mai bine, greutatea o au mai bună, se acomodează bine. Cerere este, şi rasele româneşti merg bine, ţurcanele mai ales, şi pe export merg bine", spune Gheorghe Duşe, un alt crescător de oi.
Iar pentru cei extrem de atenţi la ce pun în farfurie şi care spun că mielul este prea gras, carnea de miel poate fi înlocuită cu succes, pe masa de Paşti, cu carnea de ied. Preţul este acelaşi iar numărul caloriilor, mult mai mic. „Se cer şi iezii şi văd că tot mai mult încep să se ceară, deja am comenzi pentru iezi, pentru Paşti. Carnea nu are atâta grăsime. Preţul e ca şi la miel, 25 de lei pe carcasă. Cer iezi oameni mai tineri, foarte mulţi vin şi cer şi lapte de capră", explică Marcel Andrei.