Antena 3, amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios al lui Mircea Badea
CNA a amendat, luni, Antena 3 cu 20.000 de lei, pentru emisiunile "În gura presei" şi "Sinteza zilei", în care Mircea Badea a folosit un limbaj considerat injurios de membrii Consiliului şi în care au fost aduse acuzaţii preşedintelui Traian Băsescu, fără a fi prezentate dovezi, conform Mediafax.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat, în şedinţa de luni, discuţiile privind aproximativ 10 emisiuni difuzate de televiziunea Antena 3 în noiembrie şi decembrie 2013.
CNA a monitorizat mai multe emisiuni de la Antena 3 după ce a primit o serie de sesizări cu privire la aceste programe, între care şi unele de la Administraţia Prezidenţială.
Preşedinţia a sesizat Consiliul în legătură cu mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 ("Sinteza Zilei" din 4 decembrie, "Esenţial" din 22 noiembrie şi emisiunile de ştiri din 15 noiembrie, în care a fost difuzată ştirea intitulată "Palatul Cotroceni, plin de bacterii"). Potrivit Preşedinţiei, în aceste emisiuni "au fost lansate acuzaţii defăimătoare" la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi în care au fost făcute "afirmaţii neadevărate" despre acesta, dar şi despre Palatul Cotroceni. În urma discuţiilor membrilor CNA, niciuna dintre emisiunile sesizate de către Administraţia Prezidenţială nu a fost reţinută de membrii CNA în sancţiunea de 20.000 de lei.
Această amendă a fost propusă de membrul CNA Christian Mititelu pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în ediţia din 14 noiembrie a emisiunii "Sinteza zilei", moderată de Mihai Gâdea, şi în ediţiile din 2 şi 3 decembrie ale emisiunii "În gura presei", realizată de Mircea Badea.
"Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan, în timp ce "împotrivă" au votat Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Ediţia din 14 noiembrie a emisiunii "Sinteza zilei" a fost reclamată la CNA de o persoană fizică. În acea emisiune a fost analizat subiectul achiziţionării de către Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Băsescu, a unui teren în comuna Nana, potrivit monitorizării realizate de CNA.
Conform sursei citate, invitaţii emisiunii au fost Dana Grecu, Bogdan Teodorescu, Mircea Badea şi Mugur Ciuvică, care au vorbit despre subiecte precum "averea fabuloasă a familiei Băsescu", "6 palate la dispoziţia lui Băsescu", "familia prezidenţială în tandreţuri cu şeful securităţii", "implicarea oamenilor statului în afacere", "un milion dubios de la Banca Statului", "dovada că Băsescu este implicat în trafic de influenţă", "Băsescu cercetat în 2004 pentru spălare de bani", "Dosarul, clasat din cauza imunităţii".
În emisiune, Mircea Badea a făcut comentarii, folosind termeni precum "băsista aia maniacă, soneria Matei!", "băsiştii ăştia palii", "mostră de tupeu pestilenţial" etc.
De asemenea, Mircea Badea a făcut în aceeaşi emisiune următoarea afirmaţie: "Dacă există lege în România şi justiţie, Traian Băsescu va trebui să moară în puşcărie. Ăsta este destinul corect al acestui accident hidos din punct de vedere istoric".
Pe de altă parte, Mircea Badea a făcut şi în ediţiile din 2 şi 3 decembrie ale emisiunii "În gura presei" comentarii care au cuprins "limbaj injurios" potrivit membrilor CNA.
Narcisa Iorga a făcut referire la ediţia din 2 decembrie a emisiunii "În gura presei", dând mai multe exemple de afirmaţii pe care Mircea Badea le-a făcut. Astfel, Mircea Badea a vorbit despre Robert Turcescu folosind expresia "formă de viaţă".
Sancţiunea de 20.000 de lei propusă de Christian Mititelu şi votată de majoritatea membrilor CNA a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".
Christian Mititelu a spus că a propus această sancţiune pentru aceste emisiuni, pentru că acestea "ies în evidenţă în mod special" în privinţa încălcării legislaţiei audiovizualului. "În aceste emisiuni se foloseşte acest limbaj, în ambele cazuri protagonistul este domnul Badea", a spus Mititelu.
Pe de altă parte, membrul CNA Florin Gabrea a spus că Mircea Badea este "un campion în injurii la adresa preşedintelui Băsescu", pe care le aduce şefului statului "fără nici cea mai mică jenă". "Emisiunea şi studioul de televiziune nu este un tramvai unde se întâlnesc unii şi înjură la Băsescu", a spus Gabrea. El a mai spus că au fost "extraordinar de grave abateri" în cinci emisiuni difuzate la Antena 3, în care "imparţialitatea şi buna-credinţă nu există". "(În aceste emisiuni, n.r.) e un fel de spaţiu al preriei din Texas, unde fiecare scoate pistolul şi trage unde vrea (...) E un mănunchi inimaginabil de injurii care nu au nicio legătură cu studioul de televiziune, pentru care propun 40.000 de lei amendă", şi-a justificat Florin Gabrea propunerea, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicat.
La rândul său, şi Narcisa Iorga a precizat că sunt încălcate articole referitoare la dreptul la imagine şi la informare corectă în cele zece emisiuni de la Antena 3, care au fost monitorizate de CNA. Iniţial, Narcisa Iorga a propus o amendă de 25.000 de lei, pe care ulterior a retras-o şi a susţinut propunerea făcută de Florin Gabrea.