Antonescu s-a dat de gol
Toată această mișcare îl repune pe Traian Băsescu în ecuația jocurilor politice și îi dă un cuvânt important în viitoarea coaliție de dreapta.
După luni întregi în care Crin Antonescu s-a preocupat să își asigure captarea electoratului de dreapta pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, conștient fiind că pe zi ce trece nu mai are șanse nici măcar să intre în turul doi, președintele PNL a recurs în acest weekend la o demonstrație de harakiri politic când și-a anunțat intenția de a nu mai candida.
Destinul politic din acest an al președintelui liberal a cunoscut o pantă descendentă accelerată. Dintr-un politician în care mulți români și-au pus încrederea în momentul în care a alcătuit USL alături de Victor Ponta, la începutul acestui an, Crin Antonescu a jucat la cacealma și a pierdut totul, deși era candidatul oficial al USL pentru alegerile din toamnă și avea toate șansele să devină cel de al patrulea președinte postdecembrist al României. Întreaga sa decădere a început în luna februarie, când, din ambiție personală, a insistat să îl introducă pe Klaus Iohannis în guvern în funcția de Ministru de Interne și de vicepremier. Premierul Victor Ponta a acceptat cooptarea în guvern a primarului Sibiului, însă Crin Antonescu a forțat ruperea USL cerând noi și noi condiții pentru rămânerea la guvernare. Deși șeful executivului i-a respectat toate condițiile, președintele PNL a decis ieșirea de la guvernare, ignorând angajamentele luate față de electoratul USL care și-a pus speranțele în alianță pentru un trai mai bun și pentru a scăpa de regimul condus de Traian Băsescu. Din momentul în care Crin Antonescu a decis ruperea USL și schimbarea radicală a strategiei PNL, liderul liberal a cunoscut o scăderea accelerată a încrederii și a intenției de vot a românilor.
Întreaga ambiție de a deveni președinte l-a orbit pe Crin Antonescu și l-a făcut să ia decizii neinspirate, sacrificând totul pentru a dobândi funcția supremă în stat. Toate aceste orgolii au devoalat limitele liderului liberal care s-a dovedit în cele din urmă un om politic supraevaluat. În spatele discursului său elaborat se ascunde de fapt un om politic mediocru. Cea mai bună măsură a capacităților sale este dată de activitatea din cadrul comisiei de revizuire a Constituției. Oferindu-i-se onoarea de a-și pune numele alături de un proiect de anvergură ce viza transformarea României, Comisia condusă de Crin Antonescu a bătut pasul pe loc la revizuirea Legii Fundamentale. După luni întregi de stagnare, în cele din urmă Crin Antonescu a abandonat proiectul modificării Constituției provocând o serie de conflicte, încununate cu atacuri la adresa PSD și a premierului Ponta.
Întreaga atitudine a lui Crin Antonescu, de la ieșirea din USL și până la demisia proaspăt anunțată, lasă impresia că liderul liberal îi lasă în mod deliberat culoar lui Traian Băsescu, ceea ce confirmă teoria unei înțelegeri cu șeful statului. Din acest moment, Traian Băsescu va avea probabil cel mai important cuvânt de spus în ceea ce privește candidatul dreptei la alegerile prezidențiale. Toată această mișcare îl repune pe Traian Băsescu în ecuația jocurilor politice și îi dă un cuvânt important în viitoarea coaliție de dreapta. Plasarea actualului șef al statului în prim planul scenei politice este contrară angajamentelor luate de Crin Antonescu în USL dar și ulterior, ceea ce arată odată în plus fățărnicia liderului liberal care promitea că îi va scăpa pe români de Trian Băsescu și regimul său.
Toți pașii făcuți în ultimele luni de Crin Antonescu au dus la căderea unui om politic în care mulți români și-au pus speranțele pentru o viață mai bună. Prin decizia de retragere din cursa prezidențială, liderul PNL și-a semnat ieșirea din prim-planul scenei politice prin ușa din dos.