Dupa Crin, potopul… Filialele PNL din țară stau pe un butoi cu pulbere
Obsesia privind alegerile prezidențiale a modelat politica liberalilor din ultimii ani și l-au dus pe Crin Antonescu dincolo de buza prăpastiei, iar PNL stă pe un butoi cu pulbere.
Demisia lui Crin Antonescu din funcția de președinte al Partidului Național Liberal și retragerea sa din cursa pentru alegerile prezidențiale din toamnă au un efect dezastruos asupra PNL. Atitudinea lui Antonescu este una cât se poate de clară: “după mine, potopul!”. Desigur, aceste decizii nu au însemnat o dispariție automată a consecințelor grave pe care le-a generat iresposponsabilitatea.
Anunțul privind trecerea liberalilor în barca PPE (partidul european care l-a protejat pe Traian Băsescu la referendumul pentru demitere din 2012), dar și strategia incredibilă pentru fuziunea dintre PNL și PDL sunt dovezi ale faptului că Antonescu a pierdut cu totul contactul cu realitatea și vrea să distrugă partidul care l-a propulsat în prim-planul politicii românești.
Una dintre singurele voci de opoziție față de această apropiere de foștii inamici este cea a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a lansat astăzi un apel către membrii PNL în care le cere să se continue linia politică începută în 2007-2008, adică izolarea lui Traian Băsescu şi întreruperea oricărei colaborări cu partidele în care acesta are influenţă (PPE, PDL, PMP).
Graba cu care Antonescu a schimbat direcția liberalilor la 180 de grade este un indicator al disperării cu care acesta vrea să se agațe de putere, chiar și după ce nu va mai fi liderul partidului. Planul lui Crin este cât se poate de evident și începe, desigur, cu postarea lui Klaus Iohannis drept “ șef marionetă”, “om al lui Antonescu”. Liderii interimari ai PNL impun decizii politice prin constrângere, ameninţări, şicane sau prin blocarea accesului în sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.
Pasul în spate pe care “eternul prezidențiabil” îl face este totuși unul înecat în ipocrizie. Congresul anunțat deja nu va putea reprezenta alternative reale pentru PNL atât timp cât membri și lideri marcanți ai organizației sunt excluși aproape zilnic, ca parte a strategiei de izolare și respingere a oricăror persoane care ar putea amenința proiectul antonescian.
Călin Popescu-Tăriceanu a remarcat acest lucru și a cerut ca deciziile finale cu privire la orice fuziune a PNL cu alte partide şi la programul de guvernare trebuie luate în cadrul Congresului PNL, care va avea loc la sfârşitul lunii iunie, când va fi aleasă şi noua conducere a partidului. Antonescu și echipa sa ar trebui să înțeleagă că nu pot face orice visează noaptea cu acest partid istoric, mai ales dacă nu există un sprijin solid din teritoriu.
Oamenii cu care s-a înconjurat Antonescu, printre care și o serie de “consilieri” cu glasul dulce și vorbe otrăvite, sunt contestați și la nivelul leadership-ului din provincie. De exemplu, liderul interimar al PNL Dâmbovița, Mihail Volintiru, contestă cu vehemență întoarcerea lui Sorin Roșca Stănescu în PNL.
Să ne amintim totodată că Radu Stroe a fost, până acum câteva luni, un ministru al guvernului USL, susținut de Antonescu. Astăzi el este un fost membru al PNL, exclus din partid la solicitarea “prezidențiabilului”. Iar lista celor dați afară pare să crească pe zi ce trece.
Un alt personaj care ar putea fi exclus din PNL este fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iași, Victor Chirilă, împotriva căruia luptă Cristian Adomniței. Desigur, procedurile nu se pot finaliza fără validarea deciziei luată de Biroul Politic Teritorial al PNL Iasi de către conducerea centrală a partidului din Delegația Permanentă. Acela va fi un nou moment în care vom putea observa cât de falsă și cosmetizată este imaginea schimbării de direcție pe care PNL încearcă să și-o asume.
Obsesia privind alegerile prezidențiale a modelat politica liberalilor din ultimii ani și l-au dus pe Crin Antonescu dincolo de buza prăpastiei, iar PNL stă pe un butoi cu pulbere. Este foarte posibil ca tot planul de impunere a lui Klaus Iohannis ca om al lui Crin în fruntea liberalilor să se soldeze cu un eșec lamentabil la Congresul de la finalul lunii, iar liderii locali ai partidului, care încă mai cred în proiectul USL, să se orienteze către Călin Popescu-Tăriceanu sau un alt politician puternic care să nu meargă pe drumul apropierii de Traian Băsescu, de PPE sau de PDL.