Antonescu şi Iohannis la cuţite – cum încearcă fostul lider PNL să blocheze gruparea PDL-PNL
Crin Antonescu candidat. Crin Antonescu a demarat o adevărată campanie internă a cărei miză este aceea de a oferi o alternativă la proiectul propus de Klaus Iohannis.
Crin Antonescu candidat. Congresul PNL de la finalul lunii iunie ar fi trebuit să ofere clarificările necesare referitoare la viitorul partidului, furnizând totodată reperele strategice în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Cert este însă că respectivul congres al liberalilor nu numai că nu a avut acel rol clarificator pe care suflarea liberală l-ar fi aşteptat, ba chiar din contră. Astfel, congresul a amplificat incertitudinile şi au consemnat reînscrierea în cursa pentru Cotroceni a lui Crin Antonescu, care îl va contacandida în PNL pe Klaus Iohannis pentru stabilirea prezidenţiabilului din partea liberalilor.
În acest context trebuie interpretată şi recenta poziţionare a lui Crin Antonescu. Presat de timp, fostul preşedinte PNL a demarat o adevărată campanie internă a cărei miză este aceea de a oferi o alternativă la proiectul propus de Klaus Iohannis. În timp ce actualul preşedinte al PNL se află într-o evidentă încurcătură după ce se pare că nu-şi poate ţine promisiunea făcută liberalilor la congres privind o fuziune PNL-PDL în urma căreia PNL urma să îşi păstreze nealterată titulatura “Partidul Naţional Liberal”, Crin Antonescu supralicitează.
Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014: Antonescu: Candidatul la prezidenţiale ar trebui ales de Delegaţia permanentă
Crin Antonescu candidat. Fostul lider PNL încearcă să capitalizeze voturile şi încerderea acelor organizaţii liberale care nu sunt deloc dispuse să reînnoade relaţia de prietenie cu PDL, partid care acum doi ani îi arăta cu degetul pe liberalii ca fiind artizanii unei lovituri de stat în contextul suspendării lui Traian Băsescu.
Prin urmare, Crin Antonescu joacă pe cartea ofensivei şi le cere celor din PDL să recunoască că în 2012, la suspendarea lui Băsescu, nu a fost nicio lovitură de stat și să-și reconsidere poziția avută atunci, aceea de a-l apăra pe Traian Băsescu. "Că a fost o lovitură de stat nu putem trece sub imperiul părerilor. Noi trebuie să cădem la un înțeles comun foarte clar, pentru că eu nu pot să admit (..) ideea că votul a 7 milioane jumătate de români a fost inutil să se mai spună și că a fost lovitură de stat e la mintea cocoșului. Dacă tu ai votul a 7 milioane jumătate de oameni în favoarea soluției tale și soluția ta să nu se ia în calcul și să mai fim și acuzați de lovitură de stat (...) Nu putem merge mai departe în această construcție fără ca anumite aspecte să fie puse la locul lor", a spus Antonescu la Digi24.
Fuziune PNL-PDL. Chiar dacă mesajul lui Crin Antonescu trădează oportunismul fostului lider PNL, el este totuşi corect. Oricât ar pretinde PDL disponibilitate unei formule de fuziune/alianţă cu liberalii, păcatele trecutului nu pot fi şterse pur şi simplu cu buretele, mai ales că democrat-liberalii nu par a-şi recunoaşte greşelile, aşa cum o arată de altfel şi replica lui Cătălin Predoiu la poziţionarea lui Crin Antonescu. "Rămâne cum am stabilit: suntem de acord că nu suntem de acord în această privinţă (reconsiderarea poziţiei pe tema aşa-zisei lovituri de stat din 2012 – n.n.)” a punctat Cătălin Predoiu.
Citeşte şi: Predoiu, despre declaraţia lui Antonescu privind vara lui 2012: Suntem de acord că nu suntem de acor
Klaus Iohannis candidat. Din toată această ecuaţie lipseşte deocamdată poziţia lui Klaus Iohannis. Firesc ar fi fost ca edilul de la Sibiu, ales preşedinte cu drepturi depline la finalul lunii iunie, să ofere o poziţionare oficială, eventual o poziţie de mediere în interiorul formaţiunii pe care o conduce. Numai că un astfel de semnal nu a venit ceea ce confirmă practic două ipoteze. Prima dintre ele este aceea că între fostul şi actualul preşedinte al PNL există, în ciuda aparenţelor, un conflict deschis. A doua ar fi aceea că lui Klaus Iohannis îi este foarte greu să îşi intre în rolul de preşedinte de partid. Ceea ce ridică în mod evident semne legitime de întrebare cu privire la capacităţile de lider ale edilului sibian.