România, tot mai atractivă pentru investitori
Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că România este atractivă pentru investitori.
Astfel, investiţiile străine directe în România au fost, în primele două luni, de 282 milioane euro, în creştere cu 35,6% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, evoluţia economică bună a României a început să se simtă şi în buzunarul cetăţenilor, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei.
Aceste veşti nu sunt surprinzătoare având în vedere că România a beneficiat în 2013 de creştere economică de 3,5%, iar agenţiile de rating internaţionale au îmbunătăţit perspectiva ratingului României. Mai mult, în noiembrie 2013, România a atras 578 de milioane de euro, fiind cel mai ridicat nivel al investiţiilor de anul trecut. Iar anul acesta, în ianuarie şi februarie România a reuşit să atragă 282 milioane euro investiţii, în creştere cu 35,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
De asemenea, participaţiile la capital au însumat 375 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă de 93 milioane euro.
Şi veştile bune pentru România nu se opresc aici. Producţia industrială şi-a continuat ascensiunea în februarie 2014, făcând un salt de 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Aici, trebuie menţionat că industria a adus trei sferturi din creşterea economică din 2013.
Acest semnal este foarte important pentru că ne indica faptul că şi pentru acest an trebuie să ne aşteptăm la o creştere economică semnificativă. De fapt, Compania Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,3%, prognoză mai optimistă decât a autorităţilor şi instituţiilor financiare internaţionale, de 2,1-2,2%, scrie Gandul.info.
Şi la exporturi stăm bine. Ţara noastră a exportat în ianuarie 2014 cu 6,3% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit datelor INS, față de luna decembrie 2013, exporturile din luna ianuarie 2014 au crescut cu 3,3% la valori exprimate în lei, iar importurile au scăzut cu 2,7% la valori exprimate în lei, notează Agerpres. Toate aceste preformanţe oferă încredere investitorilor de a-şi susţine investiţiile în tara noastră, iar altora de a veni să investeasca aici.
De menţionat, că efectele pozitive ale evoluţiei bune a României pe plan economic au început să se vadă şi în buzunarul românilor. Comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei, a avut în februarie un plus de aproape 9%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.