Blaga: Traian Băsescu a pregătit candidatura doamnei Udrea la Preşedinţie. Eu nu cred în ea
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că partidul său este singurul care are o platformă în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare.
''Eu am condus toate campaniile acestui partid şi niciodată nu am spus procente sau altceva, cât mai mulţi europarlamentari este obiectivul PDL. Şi am convingerea că vom îndeplini acest obiectiv, văd un partid mobilizat pentru că avem candidaţi foarte buni, suntem singurul partid care are o platformă, PNL-ul vine cu o foaie şi jumătate, PSD-ul nu a prezentat nimic. (...) PDL va deveni în 26 mai principala forţă politică de centru-dreapta a României'', a spus Blaga într-un interviu acordat Agerpres.
Despre miza alegerilor
În Parlamentul European cred că toate statele doresc să trimită oameni responsabili şi că, în acelaşi timp, nu înclină spre curente, partide, facţiuni eurosceptice. Europa are nevoie acum mai mult decât oricând de unitate, toate statele au nevoie de mai multă Europă. Uitaţi-vă ce se întâmplă doar la frontiera de Est a Uniunii Europene, care este şi frontiera de Est a României, în Ucraina. Pentru noi sunt importante, pentru România, dar şi pentru PDL şi pentru celelalte partide. Cred că vom şti exact cum stăm în perspectiva alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în toamnă, în 16 noiembrie, ne vom şti preşedintele - şi, desigur, că ele (europarlamentarele - n.r.) vor contribui şi la o corectă evaluare a forţelor politice din ţară.
Cum vede "ruperea" PDL
Ilie Sârbu, afirma: PDL se va rupe după 25 mai. Cum comentaţi?
Vasile Blaga: Ar fi plăcerea Partidului Social Democrat ca să vadă principala forţă politică de centru-dreapta spartă, să zic aşa, pentru că PDL va deveni în 26 mai principala forţă politică de centru-dreapta a României. Şi cu cât mai dispersată ar fi dreapta cu atât mai bine s-ar simţi socrul mare, domnul Sârbu. Până la urmă e interesat şi familial în campania electorală la europarlamentare şi de după. Vedeţi, ei sunt în clar, domnul Ponta cel puţin cu numele este premier, doamna Ponta candidează la europarlamentare, socrul mare, Sârbu, este liderul senatorilor PSD, finuţul este ministrul Justiţiei, acolo. În PSD aşa se lucrează acolo, pe stilul nou. Ceea ce nu am văzut şi la vechii PSD-işti, dar la noii PSD-şti văd că lucrurile astea aşa evoluează. Nici pe departe. Făcea trimitere şi la domnul Videanu care a răspuns tranşant după o jumătate de oră ca să-şi vadă de ale lui, că dânsul se ocupă de Partidul Democrat Liberal.
Relaţia cu Traian Băsescu
E vreo diferenţă între atitudinea actuală a şefului statului şi cea avută, în trecut, în contextul altor alegeri faţă de PDL?
Vasile Blaga: Da, pentru că la celelalte alegeri candida împreună cu noi, noi la alegerile generale, dânsul la alegerile prezidenţiale şi sprijineam şi ne sprijineam reciproc, şi în 2008, şi în 2009. Nu mă deranjează susţinerea făţişă a domniei sale pentru un anumit partid, asta nu mă deranjează. Nu ştiu ce i-ar fi spus dânsul domnului Iliescu dacă făcea la fel. Altceva ne deranjează, şi acum folosesc pentru prima dată acest termen: minciună, domnule preşedinte, până că acum aţi spus neadevăruri. Minciunile domniei sale şi ale celor din Mişcarea Populară şi fractura logică din discursul domnului preşedinte mă deranjează. Pe de o parte, dânsul vorbeşte de unitatea Dreptei, dar loveşte în partid şi în conducerea lui. A spus că suntem un partid de FSN-işti. Acum, de vreo trei zile, a reevaluat partidul. Nu mai este de FSN-işti, Partidul Democrat Liberal e un partid ca lumea, dar cu conducerea are ce are. Nici asta nu mă deranjează, mi-am asumat preşedinţia partidului prin votul colegilor la Convenţie. În schimb, minciunile dor. Dânsul spunea că am câştigat competiţia internă în partid - că el nu poate suporta să vadă că nu iese doamna Udrea preşedintele partidului - utilizând minciuni cum că aş fi spus în partid că din cauza dânsului au avut şi primari sau colegi de ai noştri probleme în justiţie. Nici pe departe nu am zis aşa ceva. Au fost zeci de întâlniri, cel puţin la fiecare judeţ, cu sute, cu mii de oameni, şi măcar unul ar fi auzit lucrurile astea.
Cum tot neadevăruri sunt şi cele referitoare la parcursul nostru de când, să spun aşa, nu mai suntem într-o relaţie cordială cu preşedintele, nu din cauza noastră, din cauza domniei sale. Pentru că noi nu ne-am abătut cu o virgulă de la drumul nostru proeuropean. Şi aş reaminti domnului preşedinte că doar noi, în acest partid, cu Blaga în frunte, l-am sprijinit, pentru că am sprijinit statul de drept, nu persoana domniei sale şi atât, dar arată o parte bună a lucrurilor în vara lui 2012 când l-au suspendat USL-işti. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2007 când eram secretar general al partidului şi organizam mitingurile de zeci de mii de oameni în sprijinul preşedintelui. Cum, la fel, tot eu i-am condus campaniile când a fost preşedinte şi aceşti oameni - 300.000 de oameni s-au mobilizat. Îmi aduc aminte noaptea din alegerile din 2009 când am câştigat cu un număr de două voturi, mai puţin de două voturi pe secţia de votare şi când în toată ţara la miezul nopţii PSD-işti cântau 'Mihaela, dragostea mea!' aceşti oameni au muncit şi dimineaţa s-a văzut că, de fapt, dânsul câştigase alegerile şi cu eforturile acestor oameni.
Care să fie motivul pentru care în perioada aceasta sunteţi ţinta atacurilor preşedintelui?
Vasile Blaga: Vedeţi domnul preşedinte a pregătit de luni de zile, acum, tot mai pregnant, zi de zi, candidatura doamnei Udrea la Preşedinţie. Eu nu cred în ea. Dacă dânsul crede, este foarte bine, este problema domniei sale să o voteze, nu avem nicio reţinere din acest punct de vedere. Dar nu ne poate impune nouă necondiţionat lucrul acesta, Partidului Democrat Liberal. PDL în permanenţă a spus şi se va face şi acest lucru, va milita pentru unitatea Dreptei. Cum a mai făcut-o, cu succes. Vă reamintesc că noi ştim să facem şi alianţe câştigătoare, cum a fost Dreptate şi Adevăr şi fuziuni câştigătoare cum este chiar Partidul Democrat Liberal care este rezultatul unei fuziuni dintre fostul Partid Democrat şi Partidul Liberal Democrat al domnului Stolojan, dar nu cu lucruri impuse. Nu vom discuta. Vom ajunge la concluzii după 26 mai.