Băsescu explică de ce l-a reclamat pe Ponta la Curtea Constituţională

| 07 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu susţine în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale a României (CCR) că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să semneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii unor personalităţi care s-au aflat în conducerea Institutului Cultural Român (ICR) în perioada 2005-2012, printre care şi Horia Roman Patapievici.

Traian Băsescu a trimis marţi CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul lui Victor Ponta de a contrasemna proiectul de decret, sesizarea urmând a fi discutată de judecătorii constituţionali pe 21 mai.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României. 'Potrivit uzanţelor, comunicarea între cele două autorităţi în materia conferirii decoraţiilor se realizează prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale. Învederăm faptul că potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administraţia Prezidenţială este o instituţie publică ce are personalitate juridică, aflată la dispoziţia Preşedintelui României, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale; totodată, consilierul prezidenţial este o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri, având rang de ministru, iar consilierul de stat având rang de secretar de stat', susţine Traian Băsescu în sesizarea către CCR.

La data de 29 aprilie, Guvernul a restituit Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus Institutul Cultural Român.

În sesizare se precizează că proiectul de decret privind decorarea unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere la ICR a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele arată că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional 'Steaua României' - în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios' - în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional 'Pentru Merit' - în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

"Astfel, refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu 'NU', subliniat urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Prin urmare, refuzul exprimat de prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv prim-ministrul, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte", mai declară Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.

Deşi orice autoritate publică dispune de o largă putere de apreciere, precizarea motivelor pe care se întemeiază refuzul exercitării unei competenţe constituţionale este de esenţa statului democratic, motivarea asigurând transparenţa în exercitarea atribuţiilor constituţionale şi, implicit, o bună administrare, se arată în sesizare.

'Apreciem că, prin modul în care a înţeles să îşi exercite atribuţia legală a contrasemnării, prim-ministrul a nesocotit flagrant principiul constituţional al loialităţii şi colaborării autorităţilor publice', consideră preşedintele, care invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ