Călin Popescu Tăriceanu, favorit la şefia Senatului
Prin sprijinul pe care cele patru partide sunt dispuse să-l acorde fostului liberal, Călin Popescu Tăriceanu are cele mai mari şanse să devină al doilea om în stat.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu va fi susţinut de PSD-PC-UNPR şi UDMR pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Prin sprijinul pe care cele patru partide sunt dispuse să-l acorde fostului liberal, Tăriceanu are cele mai mari şanse să devină al doilea om în stat.
Liderii PSD, PC, UNPR, UDMR s-au reunit, luni, în biroul Grupului PSD din Senat, pentru a discuta despre preşedinţia Senatului, la discuţii fiind prezent şi fostul premier liberal. La capătul acestor discuţii, Tăriceanu a anunţat că a acceptat propunerea de a deveni preşedintele cu susţinerea grupurilor PSD, PC, UNPR şi UDMR.
“Am acceptat propunerea care mă onorează şi care ne va da posibilitatea să mergem înainte cu proiectul USL şi sper să pot aduce o contribuţie consistentă în a apăra interesele celor care au votat USL într-o proporţie covârşitoare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu adăugând că se aşteaptă să fie votat şi de unii senatori ai PNL.
Nominalizarea lui Călin Popescu Tăriceanu la funcţia de preşedinte al Senatului nu vine ca o surpriză, numele său fiind vehiculat des în ultima perioadă. De altfel, premierul Victor Ponta declarase anterior că şi-ar dori ca la conducerea Senatului să fie o personalitate de centru-dreapta pentru a păstra mesajul originar al USL, ca la conducerea ţării să se afle reprezentate mai multe forţe politice.
Întrebat dacă ar fi potrivit pentru această funcţie Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta a spus că pe fostul premier îl recomandă atât experienţa cât şi prestanţa pentru această funcţie.
“Eu cred că la conducerea Senatului ar trebui să fie cineva de centru-dreapta. Pe Călin Popescu-Tăriceanu îl recomandă şi experienţa şi prestanţa. Dacă va candida, eu cred că are calităţile pentru a fi al doilea om în stat”, a declarat premierul la România TV.
Merită reamintit faptul că funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă în urma demisiei lui Crin Antonescu. Acţionând la nervi, preşedintele PNL s-a debarasat de orice responsabilitate, la o săptămâna după ce a decis retragerea partidului său de la guvernare şi ruperea USL. Onorând de prea puţine ori Parlamentul cu prezenţa sa, trebuie să recunoaştem că preşedinţia Senatului îl cam încurca pe Crin Antonescu.
În acest context, venirea lui Tăriceanu în fruntea Senatului este de bun augur, Parlamentul continuând să-şi desfăşoare activitatea conform voinţei exprimate de electorat. Totodată, prezenţa fostului premier garantează mai multă decentă şi mai mult echilibru în structura actualului Legislativ, lucruri care pe timpul lui Antonescu, din nefericire, au cam lipsit.