Cât de repede o vor accepta Antonescu și Blaga pe Udrea?
După alegerile europarlamentare de duminică, întreg peisajul de la dreapta eșicherului politic din România pare să se schimbe de la oră la oră, pe fondul rezultatelor cel puțin dezastruoase de la vot.
Prima veste importantă a venit la câteva ore după închiderea urnelor, Crin Antonescu confirmând zvonurile existente deja de câteva luni și anunțând trecerea Partidului Național Liberal de la ALDE la PPE. Apoi, la câteva zile distanță, liderii PNL și PDL au anunțat începerea tratativelor în direcția formării unei mari alianțe de dreapta, vorbindu-se chiar despre o fuziune între cele două forțe politice.
Deși la prima vedere poate părea o variantă logică, dacă avem în vedere scorurile obținute de opoziție în alegerile europarlamentare, proiectul acestui nou pol de dreapta conține încă multe necunoscute. De exemplu, PNL-ul nu pare să înghită atât de ușor ideea unei fuziuni, din moment ce anumiți lideri ai partidului susțin că liberalii trebuie să își păstreze identitatea. De asemenea, nu trebuie să uităm că pe lângă PDL și PNL, la dreapta mai există și Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu și Partidul Mișcarea Popularră, noua formațiune de casă a lui Traian Băsescu.
Dintre acestea, PMP-ul se poate dovedi cel mai greu de atras ca partener, mai ales dacă avem în vedere relația politică pe care atât Vasile Blaga cât și Crin Antonescu o au cu liderul informal al acestui partid, Elena Udrea. De exemplu, vineri, președintele Mișcării Populare, Eugen Tomac, a declarat că a formațiunea pe care o conduce nu își propune să fuzioneze cu niciun partid, dar este "deschisă" pentru conturarea unei platforme de dreapta. Domnul Tomac a a subliniat însă că este exclus ca proiectul PMP să continue fără Elena Udrea.
O primă observație care trebuie făcută în legătură cu această declarație este că alegerea celui care a făcut anunțul este în sine ciudată, din moment ce domnul Tomac a fost cvasi-absent din mass-media centrală pe durata campaniei electorale. În schimb, Elena Udrea, care oficial nu este decât un simplu membru al PMP, a fost primadona campaniei, deși nu candida pentru un fotoliu de eurodeputat. În schimb anunțul domnului Tomac confirmă, dacă mai era nevoie, că PMP-ul este un proiect politic destinat doar fostei consiliere prezidențiale.
Interesant devine astfel modul în care Crin Antonescu și Vasile Blaga se vor raporta la poziția PMP. Dacă cei doi lideri nu vor fi dispuși să facă un pol de dreapta fără sprijinul electoral a cea ce ei consideră ca fiind nucleul dur al susținătorilor lui Traian Băsescu, atunci PMP-ul va obține concesiile pe care le caută în prezent. Deși probabilă, o viitorare cedare din partea liderilor liberali și democrat-liberali se bazează pe senzația că președintele Băsescu poate transfera ușor sprijinul celor 15-16% dintre români care încă îl mai susțin. Însă, așa cum arată cifrele de după europarlamentare, acest transfer nu a fost realizat nici măcar în beneficiul celor pentru care Traian Băsescu a făcut direct campanie.
În schimb, PMP-ul adoptă acum o poziție de forță, încercând să își acopere propriile slăbiciuni și să intre, ca partener inegal într-o viitoare alianță de dreapta. Acest comportament nu face decât să dovedească cât de meschină este în final Elena Udrea, care pune propria sa poziție politică în fața mult clamatei lupte împotriva stângii care ar fi făcut atât de mult rău României.