Cât mai contează Băsescu în politica externă? Mai deloc
Băsescu a intrat în al 10-lea an de mandat ca preşedinte. La Cotroceni, este mai izolat ca oricând, iar în politica externă practic nici nu mai contează. Cât timp a fost pe val, popularii europeni îl mai chemau la chermeze, mai împărtăşeau impresii şi discutau politică.
Dar zilele de glorie au trecut. Şeful statului nu se mai întreţine cu oficialii europeni, ci a rămas setat pe conflictele interne şi concentrat pe mizele mărunte în zona de dreapta a eşicherului politic.
În plan extern, premierul Ponta a bifat întâlniri la cel mai înalt nivel în Europa, în SUA şi chiar în Asia. Abordarea lui Victor Ponta propune o recalibrare a politicii externe a României. Nu o schimbare a obiectivelor care, în mare măsură rămân aceleaşi indiferent de culoarea guvernărilor, dar o optimizare a mijloacelor prin care România acţionează în relaţiile externe.
Unde se află Traian Băsescu în politica externă? Exemplele recente dovedesc că rolul şefului statului este tot mai redus în diplomaţia României. Astfel, în timp ce Traian Băsescu poartă discuţii telefonice cu Joe Biden, cel primit la Casa Albă este Victor Ponta. În timp ce Traian Băsescu decretează unirea României cu Republica Moldova drept principalul obiectiv de politică externă al ţării noastre, declanşând reacţii de respingere din partea cancelariilor occidentale şi a Guvernului de la Chişinău, Victor Ponta acţionează pragmatic, suprapunând peste podurile de flori ale şefului statului un sprijin concret vecinilor de peste Prut, constând în gazoductul Iaşi-Ungheni sau în sprijinul de 20 de milioane de euro oferit dezvoltării sistemului educaţional din Republica Moldova. În timp ce Victor Ponta îl primeşte la Bucureşti pe Hannes Swoboda, lidersul S&D şi una dintre figurile cele mai importante în politica europeană, Traian Băsescu practic nu mai contează în calculele politice ale popularilor europeni.
Emblematică pentru eşecul lui Traian Băsescu în politica externă este şi recenta sa vizită în Germania, acolo unde şeful statului român nu a reuşit să obţină o întrevedere cu Angela Merkel. Adic[ aceleşi cancelar al Germaniei despre care apropiaţii lui Traian Băsescu afirmau că este unul dintre cei mai mari susţinători ai preşedintelui român, cu ocazia referendumului de demitere din vara anului 2012. În schimb, Vasile Blaga a reuşit să se vadă cu Angela Merkel la Berlin, ceea ce spune multe despre influenţa de care se bucură preşedintele României în cancelariile occidentale.
Astfel, rolul lui Traian Băsescu în politica externă scade exponenţial pe măsură ce mandatul său ca preşedinte se apropie de final. Nu că şeful statului ar fi fost vreodată o figură importantă în relaţiile externe. Nici nu ar fi avut cum din moment ce, în majoritatea situaţiilor, Traian Băsescu a acţionat conflictual şi nu şi-a etalat vreodată veleităţile de diplomat. Nici pentru România, nici pentru partenerii externi ai ţării noastre, iminenta plecare a lui Traian Băsescu din fruntea ţării nu va reprezenta vreo pierdere. Ba chiar dimpotrivă.
Ştirile orei
am cocosat,de atatea plecaciuni..sunt diagnosticat cu sciatica
scriu exact despre subiectele marginale,ca sa abat atentia de la guvernare ..conform ordinelor primite
practic sunt un PSD-ist de nadejde..
Dnii Sultanescu si Palada ma apreciaza...
am o rugaminte:vreau sa fiu angajat la ASF,prin transfer
chiar daca este "cloaca"...
eu sunt obisnuit...