Câţi oameni vor beneficia de creşterea salariului minim
Creșterea cu 200 de lei a salariului minim într-o perioadă de circa doi ani este un foarte important pas în față făcut atât de Guvern, cât și de salariații care depind de acest venit pentru a-și hrăni familiile și pentru a plăti utilitățile lunare.
Pentru cei peste 800.000 de români care sunt angajați cu acte în regulă și beneficiază de salariul minim pe economie, majorarea acestuia la 900 de RON, după ce în 2013 a crescut deja de la 700 la 800 de RON, reprezintă o schimbare importantă a nivelului de trai și o mai mare siguranță pentru ziua de mâine.
Creșterea cu 200 de lei a salariului minim într-o perioadă de circa doi ani este un foarte important pas în față făcut atât de Guvern, cât și de salariații care depind de acest venit pentru a-și hrăni familiile și pentru a plăti utilitățile lunare.
Luată procentual, majorarea salariului minim de către guvernul condus de Victor Ponta este de aproape o treime (față de valoarea de 700 de RON, cât era în ianuarie 2013). Un efort semnificativ, dar care a fost totuși posibil în același timp în care salariile bugetarilor au revenit la valorile dinaintea tăierilor decise de Traian Băsescu și Emil Boc.
Anul acesta salariul minim va crește de la 800 de RON în prezent la 850 de RON de la 1 ianuarie 2014 și la 900 de RON de la 1 iunie. Ținând că numărul de bugetari care primesc nivelul minim de salarizare este estimat undeva la 800.000 de persoane, această veste este una extrem de bună.
Conform unor calcule privind coșul lunar de consum pentru două persoane, românii cheltuiesc în acest moment circa 439 de lei pe lună, cu 67 de lei mai puțin decât în ianuarie, când coșul de consum pentru două persoane era de 507 lei pe lună.
Ieftinirea unei părți importante dintre alimente – carnea de porc, carnea de vită, cartofii, legumele, lactatele, ouăle, dar și a pâinii, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% - înseamnă că măsurile luate de guvern și rezultatele bune din agricultură au permis românilor să trăiască mai bine.
Combinând acestea cu salarii mai mari, dar și cum faptul că veniturile sunt în cea mai mare parte reinvestite în consum, observăm că există un stimulent important pentru mediul economic, care se va alătura în 2014 creșterii economice, continuând ritmul de dezvoltare remarcat anul acesta (creștere economică prognozată de 2,2% pentru 2013).
Desigur, atât pensionarii cât și unele categorii de bugetari vor avea parte de venituri mai mari. Pensiile vor fi indexate cu o valoare peste rata inflației, fiind pregătită o creștere de 3,76% în 2014. Salariile profesorilor debutanți vor fi mai mari cu cel puțin 10%, medicii rezidenți vor primi burse de aproximativ 150 de euro pentru a se descurca mai bine din punct de vedere financiar.
Aceste măsuri ale guvernului respectă principiul echității și solidarității între generații. Românii în vârstă vor putea observa o îmbunătățire a nivelului de venituri, iar tinerii vor fi încurajați să rămână în țară și să se orienteze spre o carieră în educație și sănătate. Desigur, creșterile nu sunt spectaculoase, dar mesajul transmis este unul pozitiv și încurajator.
O altă schimbare despre care prim-ministrul Ponta a mai vorbit este modificarea raportului dintre salariul minim și cel maxim, pentru care se dorește impunerea unei limite de maxim 7.
Ştirile orei
la bugetari,cresterea este acoperita din taxele si impozitele platite ca urmare a muncii privatului(nu discut de invatamant si sanatate) iar la privat le mareste privatul..
care-i marea contributie a guvernului...?
intreaba un privat care va trebui sa mareasca salariile,vezi ce zice si el...