Prognoza Comisiei Europene, viitor promițător pentru economia României
Prognoza Comisiei Europene pentru România vine să demonteze realitatea apocaliptică conturată de propaganda fostei puteri.
În contextul discuțiilor dintre membrii guvernului și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, unele voci încearcă să impună un scenariu sumbru cu privire la economia românească, conform căruia măsurile prioritare ale Executivului pentru anul 2014 sunt de natură să aducă țara în colaps. Ca de obicei însă, reacțiile exagerate sunt departe de adevăr, iar în acest caz particular, prognoza Comisiei Europene pentru România vine să demonteze realitatea apocaliptică conturată de propaganda fostei puteri.
Datele Comisiei Europene anunță continuarea unui trend crescător la nivelul economiei, mai exact o creștere economică de 2,1% pentru anul viitor și de 2,4% în 2015. Aceste date sunt îmbucurătoare din moment ce, la nivelul statelor membre UE, creșterea economică prognozată pe 2014 este de 1,4%, iar în 2015 de 1,9%. Prin urmare, creșterea economică a României este cu mult peste media europeană.
În acest an, creșterea economică a României s-a bazat în mare parte pe exporturi, urmând ca spre sfârșitul anului să fie accelerată datorită recoltei bune din agricultura, cu precădere în trimestrul al treilea. Conform datelor Comisiei Europene, aceste tendințe vor aduce României o creștere economică de 2,2%, în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, prognoza pentru anul acesta în ceea ce privește creșterea economică este de 0%.
O altă veste bună pe care o aduce prognoza CE se referă la reducerea deficitului. Astfel, deficitul bugetar urmează să scadă până la 2% anul viitor, urmând că în 2015 să ajungă la 1,8% din PIB, deficitul structural va înregistra o scădere de 0,5%, de la 2% în 2013 la 1,5% în 2015, iar deficitul de cont curent este prognozat să scadă la 1,2% din produsul intern brut în decursul acestui an.
La capitolul investiții se așteaptă o creștere semnificativă susținută de o mai bună absorbție a fondurilor europene, mai ales că proiectele de dezvoltare a infrastructurii vor cunoaște o accelerare a ritmului. Acestă estimare a Comisiei Europene are la bază creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE, care a ajuns la pragul de 25% în acest an.